Jumbo start thuisbezorging in grote delen Nederland

Het plan om net als Albert Heijn boodschappen te bezorgen was al lang een wens. Nu stemmen de franchisenemers in.

Foto Koen van Weel / ANP

Na een aankondiging afgelopen augustus en testen in het najaar rolt supermarktketen Jumbo thuisbezorging uit in grote delen van het land. Franchisenemers stemden daar woensdag “massaal” mee in, zo maakte Jumbo bekend.

In Utrecht werd het systeem getest. Daar kunnen klanten nog deze week voor de eerste boodschappen online te bestellen. Daarna volgen Eindhoven, de regio’s Apeldoorn, Brabant, Noord Limburg, Nijmegen, Arnhem en “grote delen van de Randstad”.

Sterke groei

Jumbo is na Albert Heijn de grootste supermarktketen in Nederland. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren sterk, onder meer door de overname van C1000 en Super de Boer. Het heeft een marktaandeel van rond de 20 procent. Met deze stap gaat het bedrijf nog nadrukkelijker de concurrentiestrijd aan met Albert Heijn, dat al veel langer boodschappen thuisbezorgt.

Het marktaandeel van Albert Heijn is met 35 procent echter dusdanig groot dat de hegemonie op de supermarkt-markt voorlopig nog wel in handen van de van oorsprong Oostzaanse levensmiddelenhandel zal blijven.

Waar Jumbo wel in voorop loopt is de mogelijkheid om boodschappen af te halen. Sinds eind 2014 is online bestellen bij Jumbo mogelijk, om ze vervolgens op te halen bij een pick-up point. Begin maart beschikten in totaal tweehonderd locaties van het Brabantse familiebedrijf over een afhaalmogelijkheid. Dat zijn er flink meer dan Albert Heijn, dat 45 afhaallocaties heeft.

    • Joram Bolle