Na technisch directeur stapt ook bestuurslid op

Vijf maanden voor de Olympische Spelen van Rio is de chaos compleet bij de Judo Bond Nederland. Nadat technisch directeur Henry Bonnes maandag opstapte vanwege „een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur”, gaf ook bestuurslid Wouter de Kruif er dinsdag de brui aan.

„Ik kan me niet vereenzelvigen met de gekozen lijn waarin het algemene belang niet centraal wordt gesteld”, lichtte De Kruif toe op de website van de judobond. Omdat beide heren weigeren op hun vertrek in te gaan, blijft het speculeren over hun beweegredenen om te vertrekken. Volgens de NOS, die zich op anonieme bronnen baseert, ligt een persoonlijke vete met oud-judoka en bestuurslid van de judobond Deborah Gravenstijn ten grondslag aan het vertrek van Bonnes. De inmiddels ex-directeur stelde begin dit jaar de levenspartner van Gravenstijn, judocoach Mark Earle, op non-actief. Bronnen bevestigen tegenover NRC dat die beslissing volgde op een ruzie tussen Earle en een judoka tijdens een avondje stappen in Eindhoven. Het zou het zoveelste incident zijn geweest met Earle. „Als dit waar is en daar lijkt het op, dan is de verkeerde persoon opgestapt”, reageerde judoka Anicka van Emden dinsdag bij de NOS.

Woordvoerder Pascal Bakker van de judobond laat weten dat de plannen voor een nationaal judocentrum op Papendal „on the hold” staan.