Italiaanse kustwacht: 2.400 migranten gered in twee dagen

De enorme stijging komt nadat de Balkanroute naar Europa praktisch gesloten is voor vluchtelingen.

Migranten op een opblaasbare boat tijdens een reddingsoperatie op 16 maart. Foto via AFP

De afgelopen twee dagen zijn ongeveer 2.400 migranten gered die onderweg waren naar Italië. Bij de meer dan tien reddingsoperaties zijn ook drie lichamen gevonden. Dat meldt persbureau AFP op basis van de Italiaanse kustwacht.

Dinsdag berichtte de Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperaties voor de Libische kust coördineert, al dat die dag bijna duizend migranten waren gered, van wie 615 door een Duits marineschip. Daar zijn er dus vandaag ruim 1.400 bijgekomen, die allemaal naar de Italiaanse kust zijn gebracht.

Waaraan de drie overleden migranten zijn gestorven, is niet bekend. Sommigen bezwijken aan brandstofdampen op de volgepakte bootjes.

Balkanroute gesloten

De reddingsoperaties op het water tussen Libië en Italië komen een week nadat de Balkanroute naar Europa praktisch gesloten is voor vluchtelingen.

De Libische route is echter veel gevaarlijker. Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie blijkt dat 1 op de 97 vluchtelingen de oversteek vanaf Libië niet overleeft. Het risico dat een vluchteling de oversteek via de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland niet haalt, is 1 op 404.

In 2015 daalde het aantal migranten dat de oversteek waagde naar Italië ten opzichte van 2014, vooral doordat Syriërs de route via Turkije en Griekenland prefereerden, volgens de Europese grensbewakingsautoriteit Frontex.

    • Menno Sedee