De laatste Downer NPO 2, 20.25-21.15u.

De laatste Downer van de EO geeft een interessante kijk in de wereld van mensen met het syndroom van Down. Deze groep is actueler dan ooit nu de NIPT-test het mogelijk maakt te achterhalen of een ongeboren kind het downsyndroom heeft. Deze test heeft, in tegenstelling tot eerdere testmethoden, geen risico’s voor de ongeborene. Gaat dit leiden tot het uitsterven van mensen met Down? En zo ja, is dat erg? Presentator Jos de Jager en ‘Downers’ Sjoerd en Eveline gaan op zoek naar het antwoord. In de eerste aflevering wordt meteen een confronterende vraag op tafel gelegd. Sjoerd (32) bladert door zijn fotoboek en vraagt zijn moeder of zij hem had gehouden, als ze had geweten dat hij het syndroom van Down heeft. Sjoerd en Jos reizen naar Denemarken, waar door een standaardtest nauwelijks nog kinderen met het downsyndroom geboren worden. De ouders van een meisje met Down vertellen hoe normaal het in Denemarken is bij een positieve test voor abortus te kiezen. Een vraag die ook in Nederland leeft: word je er straks op aangekeken als je een kind met Down wel geboren laat worden?

    • Heleen Gorris