In Brussel breekt even de hel los

Bij een grootscheepse actie van de politie is dinsdag een terreurverdachte gedood. Agenten raakten gewond.

Agenten van een speciale Belgische politie-eenheid tijdens hun anti-terreuractie dinsdag in de Brusselse gemeente Vorst.
Agenten van een speciale Belgische politie-eenheid tijdens hun anti-terreuractie dinsdag in de Brusselse gemeente Vorst.

Een gewone huiszoeking, op klaarlichte dag, in de Brusselse gemeente Vorst. Agenten kloppen op de deur. Ze kijken wat om zich heen en wachten. Heel even is het stil. Maar dan breekt de hel los. Vanuit het pand openen mannen het vuur met zware wapens, vermoedelijk kalasjnikovs.

In het vuurgevecht dat ontstaat raken twee agenten gewond en de leiding van de operatie slaat alarm. Er moet versterking komen. Nu!

Een half uur later cirkelen helikopters boven Brussel en arriveren de eerste trucks van het speciale interventieteam. Terwijl het schieten doorgaat worden kinderen op schooltjes en crèches in de buurt in allerijl geëvacueerd.

Is het weer zo ver? Na de aanslagen in november in Parijs – gepleegd door terroristen die Brussel als uitvalsbasis hadden – veranderde de Belgische hoofdstad al in oorlogsgebied. Gisteren hield Brussel opnieuw de adem in.

Wat ’s middags begon als een routineklus in het lopende onderzoek naar verdachten van de Parijse aanslagen, mondde uit in een grootscheepse politieactie, met sluipschutters op daken en gepantserde voertuigen op straat.

Rond acht uur ’s avonds werd de balans opgemaakt: één terreurverdachte gedood, minstens twee handlangers op de vlucht. Onder de agenten van het Frans-Belgische operatieteam zijn vier lichtgewonden.

Al vier maanden wordt er gezocht naar de resterende terroristen van de ‘Parijse’ terreurcel. Salah Abdeslam, uit Brussel, is hoofdverdachte. Naar andere verdachten, met wortels in Brussel, wordt nog gezocht.

Tijdens ministerieel topoverleg in februari besloten België en Frankrijk om nauwer te gaan samenwerken bij de opsporing en bij het uitwisselen van informatie. De actie van gisteren was daar het eerste, zichtbare, voorbeeld van. Aanleiding voor de huiszoeking was informatie over mogelijke productie van valse paspoorten in het pand. Dat de agenten vervolgens oog in oog zouden staan met zwaar geschut was een verrassing.

De laatste weken zwelt de kritiek op het Belgische terreuronderzoek aan. Een voormalig lid van de politieterreurcel verklaarde begin deze maand dat zij al in 2014 „haar baas uit bed had gebeld” met cruciale informatie over Abdeslam. Haar waarschuwingen werden genegeerd.

Wat heeft het slepende onderzoek eigenlijk opgeleverd?, vraagt de krant De Standaard zich af. Abdeslam en zijn jeugdvriend en medeverdachte Abrini zijn spoorloos. En de grote vraag blijft: wie was het Belgische contactpersoon die in de Parijse terreurnacht constant met de daders belde?

De actie van dinsdag was niet gericht op Abdeslam en hij was ook niet onder de verdachten, volgens het Federaal Parket in Brussel.

Woensdagochtend maakte het Parket bekend dat de gedode verdachte een illegaal in België verblijvende Algerijn was. Hij was alleen bij de politie bekend vanwege een diefstal van jaren geleden. Naast zijn lichaam werden een kalasjnikov, een boek over het salafisme en een IS-vlag aangetroffen.

De twee verdachten die tijdens de schietpartij ontkwamen zijn spoorloos. Bij andere huiszoekingen, elders in Brussel, zijn in verschillende huizen wapens aangetroffen. In een ziekenhuis in Halle, aan de rand van Brussel, werd een gewonde man afgeleverd door een vriend. Terwijl de gewonde werd geopereerd, sloeg zijn hulpje op de vlucht. Het Parket kan niet bevestigen of dit tweetal betrokken was bij de schietpartij in Vorst.

Later vandaag komt naar verwachting nog de nationale Veiligheidsraad bijeen – de crisisvergadering van federale ministers, politie, veiligheids- en inlichtingendiensten.

In Vorst pakt men intussen de draad weer op. De veiligheidszone is opgeheven. Ook de scholen en crèches in de onmiddellijke omgeving zijn weer open. Op de crèche L’Île aux Enfants biedt de directrice psychologische bijstand. Slechts één kind werd daar vandaag afgeleverd.