Conflict over de koers oorzaak van vertrek UvA-bestuurder Amman

Aan het plotselinge vertrek van Hans Amman als lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam ligt een conflict ten grondslag.

Anders dan de raad van toezicht wil Amman, over wiens vertrek NRC dinsdag berichtte, af van de samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Hij ziet nauwelijks meerwaarde in de samenwerking en bestuurlijk trekt het een te zware wissel op beide instellingen.

Atzo Nicolaï, voorzitter van de raad van toezicht, zit volgens ingewijden juist op een ander spoor. Hij wil door met de omstreden samenwerking waarin juist geïnvesteerd zou moeten worden. De nu lopende procedure voor de aanstelling van een nieuwe collegevoorzitter en een rector magnificus bieden daarvoor een goede mogelijkheid.

Met onderwijskundige Geert ten Dam als beoogd collegevoorzitter staat er iemand klaar die in ieder geval bekend is met beide onderwijsinstellingen. Ervaring als bestuurder van een grote organisatie heeft ze daarentegen niet.

Ammans vertrek is door Nicolaï intern in eerste instantie verkocht als een keuze uit „persoonlijke motieven”. In een mail aan het personeel stelde hij vervolgens dat Amman zich weer wil richten op zijn academische activiteiten.

Dymph van den Boom, de afzwaaiende rector, gaf dinsdag in universiteitskrant Folia meer duidelijkheid. „In het nieuwe profiel voor de voorzitter van het college van bestuur staat dat de samenwerking tussen de UvA en de HvA geëvalueerd zal worden. Dat proces ging Hans niet snel genoeg, daarover is discussie ontstaan met de raden van toezicht en dat heeft een rol gespeeld in zijn besluit.”

Hans Amman en Atzo Nicolaï waren niet bereikbaar voor commentaar.