De hand van Zoet was net niet sterk genoeg

PSV hield lang stand tegen Atlético Madrid, maar na een zinderende penaltyreeks ging de ploeg toch ten onder.

Zo ziet verlies eruit. De spelers van PSV druipen af na de verloren penaltyserie in stadion Vincente Calderón. Vlnr: Arias, Brenet, Van Ginkel, Bruma, arbiter Clattenburg, Pröpper, Narsingh en Moreno. Foto Olaf Kraak/ANP

Jeroen Zoet liep met een beduusd gezicht in het holst van de Madrileense nacht het Estadio Vicente Calderón uit. De doelman van PSV had zijn ploeg in twee duels met Atlético Madrid overeind gehouden en was een paar centimeter verwijderd van een heldenrol bij de beslissende penaltyreeks. Maar een strafschop van Saúl Ñíguez krulde via zijn hand toch het doel in. „Die had ik kunnen hebben. Op dit moment overheerst de teleurstelling, maar misschien dat ik later toch met en goed gevoel kan terugkijken”, sprak Zoet op weg naar de spelerbus.

De winnende penalty van Juanfran:

Goed gespeeld, uitstekend zelfs, maar toch uitgeschakeld. Dat is waar Zoet en PSV het mee moeten doen. Dat de Nederlandse kampioen de Champions League met opgeheven hoofd verlaat zegt alles over de status van het Nederlandse voetbal. Tegen Atlético mocht PSV onverwacht lang hopen op een plek bij de laatste acht.

PSV kon Atlético Madrid meer dan twee keer negentig minuten goed partij bieden, maar ging in een kolkend Calderón na een zinderende strafschoppenreeks toch ten onder. Zoet biechtte op dat hij er vooraf niet speciaal op had getraind. De technische staf had hem een uitgelekt lijstje doorgespeeld met strafschopnemers van Atlético. „Van sommigen wist ik zo hun favoriete hoek, maar ze schoten de bal naar de andere kant”, verzuchtte hij.

Daar waar PSV in de competitie dit seizoen zo vaak faalde van elf meter bleven de spelers van Phillip Cocu nu koel en berekend. Op Luciano Narsingh na. Die schoot de achtste strafschop van PSV nonchalant tegen de lat. Juanfran maakte daarna de beslissende voor Atlético, dat voor het derde seizoen op rij doorstoot naar de kwartfinales.

De misser van Narsingh:

Defensie Atlético niet te passeren

Deelname aan de Champions League van volgend seizoen is nu het doel van PSV. Al blijft de herinnering aan een prachtige voetbalavond in Madrid nog wel even bij. PSV verraste alles en iedereen met een zeer volwassen optreden voor de nog altijd jeugdige ploeg. PSV was in de 58ste minuut heel dicht bij een verlossende treffer, maar Jürgen Locadia kwam niet verder dan de paal. Atlético bewees opnieuw dat zijn defensie bijna niet te passeren valt.

Op het veld waren de verschillen tussen Atlético Madrid en PSV al met al niet groot. Noem het killersinstinct. Hoe anders is dat in financieel opzicht. De Madrileense club heeft een omzet van 187 miljoen euro, de Nederlandse provincieclub moet het doen met ruim 64 miljoen euro. Zowel in sportief als in financieel opzicht heeft PSV boven zijn kunnen gepresteerd. De club heeft laten zien dat zij zich serieus kan meten met een topploeg als Atlético. Er zat misschien zelfs nog wel meer in, maar het kwam er net niet uit. PSV verliet de Champions League met applaus van de eigen fans. Het winnen van de Champions League is alleen nog maar weggelegd voor handjevol clubs uit Spanje, Duitsland, Engeland en Frankrijk. PSV heeft internationale reclame voor zich gemaakt en haalde zo’n 22,5 miljoen euro aan prijzengeld binnen. Een plaats in de kwartfinales zou minimaal nog eens zes miljoen euro hebben opgeleverd.

Een nieuwe droom verstoord

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV constateert ook dat het gat tussen de Europese top en de eredivisie in financieel opzicht steeds groter wordt. „Maar gelukkig draait het in de sport niet alleen maar om geld. Op mijn kamer bij PSV hangt een bordje met de tekst: ‘Topsport is het realiseren van het onmogelijke’. In 2014 werd mij op een supportersavond van PSV gevraagd of ik een droom had. ‘Ja’, zei ik toen, ‘overwinteren in de Champions League’. Het is sneller gegaan dan verwacht.”

Een volgende droom werd wreed verstoord door de misser van invaller Narsingh. De aanvaller was na afloop te aangeslagen om te praten. Met de uitschakeling van PSV verdween de laatste Nederlandse club uit Europa. Want ook in de Europa League zijn de clubs uit de eredivisie al niet meer vertegenwoordigd. Het is de vraag of de Nederlandse competitie nog goed genoeg is om als kweekvijver te dienen voor de Europese top. De PSV’ers Luuk de Jong en Marco van Ginkel zijn voorbeelden van spelers die nationaal tot de besten behoorden, maar in het buitenland op een zijspoor terecht kwamen. Beiden vielen tegen Atlético ook een beetje uit de toon.

Nederlanders glorieerden in Spanje

De Spaanse Primera División was decennia lang een competitie waarin Nederlandse coaches en voetballers glorieerden. En nu? Oranje gaat niet naar het EK. Er staan in 2016 slechts drie volwassen Nederlanders onder contract bij Spaanse clubs. Maar Rafael van der Vaart, Ricky van Wolfswinkel (beiden Betis ) en Aras Özbiliz (Rayo) spelen vaker niet dan wel.

Veelzeggend is dat de Mexicaan Andrés Guardado in snel tempo is uitgegroeid tot de leider van PSV. Guardado werd bij Valencia niet goed genoeg bevonden en vertrok op huurbasis naar Leverkusen. Ook in Duitsland belandde hij op de bank. Enkele niveaus lager behoort de 29-jarige Guardado wekelijks tot de uitblinkers. Aan zijn hand mocht PSV 210 minuten hopen op een stunt. Een hoop complimenten, daar bleef het bij.

Zondag wacht voor PSV de nationale topper tegen Ajax. Daarin staat deelname aan een nieuwe Champions League op het spel.

    • Koen Greven