Groen licht voor nieuwe pier en terminal Schiphol

De nieuwe terminal komt naast de verkeerstoren en is naar verwachting in 2023 af.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

Schiphol heeft formeel groen licht gekregen voor de bouw van een nieuwe pier en een vertrekhal. De aandeelhouders (de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, de Nederlandse staat en Aéroports de Paris) gingen dinsdag akkoord met eerdere plannen voor het zogenaamde A-gebied.

De terminal komt aan de zuidkant van Schiphol Plaza, vlak naast de verkeerstoren te staan en wordt met de bestaande vertrekhal verbonden. De planning is dat de terminal in 2023 voltooid is; vanaf dat moment worden er per jaar zo’n 14 miljoen reizigers in verwacht.

De nieuw te bouwen pier is naar verwachting in 2019 al voltooid, zo laat de luchthaven weten. De pier is flexibel, wat inhoudt dat er zowel grote als kleinere vliegtuigen terecht kunnen.

Volgens Schiphol moet de aanleg van de nieuwe pier en de terminal bijdragen aan een verhoogde capaciteit en verbeterde kwaliteit van de luchthaven. Bestuursvoorzitter Jos Nijhuis in de een verklaring:

“Denk daarbij aan ruimte voor verdere pier-uitbreiding op de langere termijn. Daarnaast willen we de komende jaren gaan investeren in het stationsgebied, het busstation, Schiphol Plaza en Jan Dellaertplein. Dat geheel zal onze internationale concurrentiepositie verstevigen.”

Ophef om uitstel plannen

De uitbreidingsplannen van de pier en de terminal zijn al enkele jaren oud. Vorig jaar kwam Nijhuis nog negatief in het nieuws doordat de plannen werden uitgesteld en bijgewerkt. Door het uitstel ontstonden in politiek Den Haag grote zorgen over de concurrentiepositie van Schiphol. Istanbul haalde Schiphol in 2014 in als vierde luchthaven van Europa.

Ook lag de Schipholbaas onder vuur vanwege zijn jaarsalaris van 900.000 euro. Nijhuis deed de kritiek af als onzin, en sprak daar vorig jaar over met NRC Handelsblad.

“Als ik me ergens over opwind, dan is het niet over dat inkomen, maar over het geleuter hier om heen. (de uitgestelde plannen, red.) Dit is geen ad hoc plan, het is al vier of vijf jaar oud. Het is geen uitstel, we zijn alleen later klaar omdat we veel meer gaan doen dan gepland.”

    • Sjoerd Klumpenaar