Geregistreerde criminaliteit daalt met 5 procent

Het aantal woninginbraken en gevallen van vernieling en misdaden tegen de openbare orde en gezag daalden het sterkst.

Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde afgelopen jaar in heel Nederland met 9 procent tot onder de 65 duizend. Foto: Koen van Weel / ANP

Het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland is vorig jaar met 5 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna alle soorten misdrijven lieten het afgelopen jaar een daling zien ten opzichte van 2014. De grootste dalingen waren te zien bij het aantal gevallen van woninginbraak, vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en gezag: allen daalden met zo’n 9 procent. Het aantal vermogensmisdrijven, zoals oplichting en fraude, daalde met 3 procent.

Woninginbraken

Door de daling van 9 procent kwam het registreerde aantal woninginbraken tot onder de 65.000. Ondanks deze algehele daling nam het aantal woninginbraken in één op de drie gemeenten juist toe, hetgeen door CBS wordt gewijd aan grote verschillen in lokale omstandigheden.

Bij 7,3 procent van alle woninginbraken in 2015 vond de politie nog in hetzelfde jaar ten minste één verdachte. Dat is lager dan in 2014, toen 7,8 procent van het aantal woninginbraken opgehelderd werd.

Grote steden

In Utrecht (20 procent), Rotterdam (11 procent) en Amsterdam (8 procent) daalde het aantal woninginbraken sterk. Van de vier grote steden onttrok alleen Den Haag zich aan deze positieve ontwikkeling: daar steeg het aantal geregistreerde woninginbraken het afgelopen jaar zelfs met 10 procent.

    • Etienne Verschuren