‘Geen strafvervolging voor aanval ziekenhuis AzG’

Wel zijn zeker twaalf leden van het Amerikaans militair personeel ‘gestraft’, vooral administratief.

Een AzG-medewerker bij het verwoeste ziekenhuis, twee weken na de aanval. Foto Najim Rahim / AFP

De Amerikaanse militairen die betrokken waren bij de bloedige aanval op een Afghaans ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen vorig jaar zullen niet strafrechtelijk vervolgd worden. Wel zijn zeker twaalf leden van het militair personeel ‘gestraft’. Dat melden bronnen binnen het Amerikaanse leger aan persbureau AP.

De straffen zijn vooral administratief. In een aantal gevallen kunnen de betreffende militairen geen promotie meer maken. Al eerder meldde het Amerikaanse leger dat sommigen waren geschorst, zonder verder in detail te treden. Onder de gestraften zijn officieren, maar geen generaals, aldus AP.

42 doden

Bij de luchtaanval op het ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz op 3 oktober kwamen 42 mensen om het leven: veertien AzG-medewerkers, 24 patiënten en vier assistenten. Het ziekenhuis werd verwoest.

Het bombardement duurde volgens AzG bijna een uur en ging door nadat ziekenhuismedewerkers contact hadden opgenomen met het Amerikaanse leger om de aanvallen te stoppen. Na een week bood president Obama excuses aan de directeur van AzG aan.

Rapport

Het Afghaanse leger zou hulp van de Amerikanen hebben ingeroepen omdat de Afghanen door de terreurgroep Talibaan werden aangevallen. Een Amerikaans rapport beschreef in november dat de aanval op het ziekenhuis “per ongeluk” was. De locatie werd ten onrechte aangezien voor een schuilplaats van Talibaan. AzG had veel kritiek op dat rapport.

Generaal John Campbell, die toentertijd het hoofd was van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in Afghanistan, noemde de aanval een “tragische maar te voorkomen ongeluk, veroorzaakt door menselijke fouten”.

De nu uitgedeelde straffen zijn het resultaat van een onderzoek door het leger. De hulporganisatie eiste een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Verenigde Naties, maar die is er vooralsnog niet gekomen. AzG wilde nog niet tegen AP reageren op de berichtgeving.

    • Menno Sedee