Frankrijk pakt vier terreurverdachten op in Parijs

Het gaat om drie mannen en een vrouw. Ze zouden in de nabije toekomst een aanslag hebben willen plegen.

Franse politie bij een antiterreuractie in november Foto Bart Maat / ANP

De Franse veiligheidsdiensten hebben woensdag vier mensen opgepakt die verdacht worden van het maken van plannen voor een aanslag. Dat meldt de Franse omroep TF1.

Volgens de Franse geheime dienst wilde zeker één van de vier vermoedelijke jihadisten in de nabije toekomst een aanslag plegen in het centrum van Parijs. Onder de verdachten zijn de Frans-Turkse broers Aytac en Ercan B. en Youssef E., die al bekend was bij de inlichtingendiensten, volgens TF1. Hij werd in 2014 veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde reizen, maar in 2015 weer vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Ook zijn vrouw werd opgepakt.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reageerde tegenover Reuters:

“We hebben informatie over één persoon die erop wijst dat hij gewelddadige acties in Frankrijk zou kunnen ondernemen. Die persoon is vandaag opgepakt, samen met personen die aan hem gelieerd zijn.”

Bij de arrestatie werd ook een patroon van een kalasjnikov in beslag genomen, net als een alarmpistool en harde schijven. De verdachten kunnen minstens vier dagen vastgehouden worden.

In België leidde een antiterreuractie dinsdag tot een vuurgevecht. Bij de actie raakten vier agenten gewond en werd een verdachte gedood. Twee verdachten zijn nog op de vlucht.

    • Joram Bolle