Fortuna Sittard mag proflicentie behouden

Deze maand moest de Limburgse eerstedivisieclub 900.000 euro bij elkaar krijgen om dit seizoen uit te kunnen spelen.

Interieur van het voetbalstadion van Fortuna Sittard.
Interieur van het voetbalstadion van Fortuna Sittard. Foto Marcel van Hoor / ANP

De licentiecommissie van de KNVB zal de proflicentie van Fortuna Sittard niet intrekken. De KNVB heeft het traject daartoe gestaakt. Dat meldt de noodlijdende club zelf op haar website.

Wel krijgt Fortuna Sittard een boete van 30.000 euro vanwege het te laat aanleveren van financiële documenten. De Limburgse eerstedivisieclub had het financieel jaarverslag over vorig seizoen en de prognose al op 1 december moeten overleggen, maar bleef in gebreke. Het bestuur kreeg tot viermaal toe uitstel. Op 1 maart leverde de club uiteindelijk de jaarcijfers 2014/2015, prognosecijfers 2015/2016 en halfjaarcijfers 2015/2016.

Enkele dagen later beoordeelde de KNVB dat de financiële siutatie van Fortuna Sittard onvoldoende zekerheid biedt voor het spelen van betaald voetbal na 1 juli 2016 en startte een traject om te bekijken of de proflicentie moest worden ingetrokken.

Fortuna Sittard moest 900.000 euro bij elkaar krijgen om dit seizoen uit te kunnen spelen. Dat is enkele dagen geleden gelukt. Nu beoordeelt de licentiecommissie ook de nieuwe, vorige week aangeleverde documenten als voldoende.

Reorganisatie

Wel maakt de licentiecommissie zich nog “uiterst zorgen” over de financiële situatie van de club. In een schriftelijke reactie laat extern adviseur van Fortuna Sittard Paul van der Kraan weten dat de KNVB “nog een aantal zekerheden [wil] inbouwen in de prognose voor komende seizoenen”:

“Dat betekent dat we de aannames in onze begroting voor komend seizoen heel goed moeten onderbouwen. Realisme is het sleutelwoord.”

Zo moet de juridische structuur van de oudste profclub van Nederland aangepast worden, aldus Van der Kraan. Ook zal een reorganisatie nodig zijn om de kosten structureel naar beneden te brengen.

Directeur ontslagen

Een week geleden ontsloeg Fortuna Sittard directeur Joppe Sangen per direct. De club zoekt nu een directeur met een meer financiële achtergrond. Sangen was sinds oktkober 2015 in dienst bij de club.

    • Menno Sedee