FIFA wil dertig miljoen van verdachte voetbalbestuurders

Het gaat om salarissen en bonussen die FIFA uitkeerde aan de verdachte bestuursleden gedurende hun dienstverband.

Blatter geeft een speech na zijn overwinning bij de FIFA-verkiezingen in mei. In juni kondigde hij zijn vertrek aan. Foto Koen van Weel / ANP

Wereldvoetbalbond FIFA vordert ten minste 38 miljoen dollar (ruim 34 miljoen euro) van verdachten in de omvangrijke Amerikaanse corruptiezaak naar voetbalbestuurders. 10 miljoen dollar daarvan betreft steekpenningen die in de vorm van ontwikkelingsgeld zijn betaald door Zuid-Afrika om het WK van 2010 binnen te slepen.

De FIFA bracht woensdag de hoogte van diverse schadevergoedingen naar buiten die ze als ‘benadeelde organisatie’ kan eisen van voormalig bestuursleden en aanverwanten. Het gaat om salarissen en bonussen die FIFA uitkeerde aan de verdachte bestuursleden. Het gaat om ruim 28 miljoen dollar. Een deel van de verdachten heeft bekend dat zij gedurende hun dienstverband overtredingen begingen.

FIFA erkent dat Zuid-Afrika het WK kreeg door omkoping

De 10 miljoen dollar die Blazer en vader en zoon Warner ontvingen van Zuid-Afrika uit FIFA’s ontwikkelingsgelden wordt beschouwd als diefstal. De FIFA erkent dus dat Zuid-Afrika het WK in 2010 verkreeg door omkoping. In het complot rond deze 10 miljoen was gefingeerd dat dit bedrag werd uitgekeerd als ontwikkelingsgeld voor de ‘Afrikaanse diaspora in de Caraïben’. In feite ging het om omkoping van twee leden van het uitvoerende comité van de FIFA: de Amerikaan Chuck Blazer en Jack Warner van Trinidad en Tobago en een aantal handlangers.

FBI deed jarenlang onderzoek

De FIFA onderschrijft daarmee de aanklacht van de Amerikaanse justitie, die de omkoping door Zuid-Afrika al had benoemd. De FBI heeft jarenlang onderzoek gedaan naar een omvangrijke corruptiezaak waarbij marketing en televisierechten op frauduleuze wijze werden verkregen door marketingbedrijven. Daarbij was er op vele manieren oneigenlijk geprofiteerd van bepalende posities in het voetbal. Er gingen in totaal 41 arrestatiebevelen uit naar voetbalbondsbestuurders en zakenlieden uit Noord-, Midden en Zuid-Amerika. Enkelen hebben al schuld bekend, onder wie de latere FBI-informant Blazer.

Warner ontving vaker steekpenningen

De FIFA erkent ook, zoals stond in de aanklacht van Amerikaanse justitie, dat er voor de stemming over het WK 1998 (winnaar Frankrijk) is gesjoemeld door het verliezende bid van Marokko. Ook daarbij was Warner de ontvanger van steekpenningen. Twaalf jaar later probeerde Marokko het opnieuw bij Warner, voor 1 miljoen dollar, maar die was al voor de ‘deal’ met Zuid-Afrika gegaan.

    • Bart Hinke