Brits bedrijf geeft vrouwen recht op menstruatievrij

Een bedrijf in de Britse stad Bristol is dinsdag begonnen zijn werkneemsters ‘menstruatievrij’ te geven. Voor zover bekend is Coexist het eerste Europese bedrijf waar vrouwen vrij krijgen als ze ongesteld zijn. Het Amerikaanse Nike voerde in 2007 menstruatieverlof in. Ook in een aantal Aziatische landen kunnen vrouwen één of twee dagen vrij krijgen.

De vrije dag is niet verplicht, vertelt directeur Bex Baxter van Coexist. „Maar ik zit zelf graag een halve dag thuis met een warme kruik op mijn buik. Het gaat erom dat we luisteren naar ons lichaam en de mogelijkheid van verlof bespreekbaar maken.” Ze beseft dat sommige collega’s – bij Coexist werken zeventien vrouwen en zeven mannen – op pijnstillers de dag probeerden door te komen. Ziek melden deden ze niet omdat ongesteldheid er nu eenmaal bij hoort.

Baxter weet na een week van publiciteit wat de argumenten tégen menstruatieverlof zijn: discriminatie, anti-emancipatie. Ze zegt: „Een van de argumenten is dat vrouwen al zo lang vechten voor gelijke behandeling en dat we hen nu weer minder inzetbaar maken. Wij zeggen juist: door te erkennen dat vrouwen anders zijn, worden zij productiever.”

De theorie achter menstruatievrij is dat vrouwen tijdens de ovulatie, de eisprong, het meest productief zijn, en tijdens de ongesteldheid het minst. „Tijdens de eisprong zijn vrouwen in staat te ploeteren”, zegt Pam McCarthy van de organisatie Redschool, die menstruatie uit de taboesfeer wil halen en Coexist helpt een nieuwe manier van werken te ontwikkelen. Vlak voor de eisprong hebben vrouwen „energie voor drie”, vlak daarna zijn ze „bedachtzamer”, tijdens de ongesteldheid is het beter „hen niet met werk te overladen”. Ze vergelijkt het met creativiteit: „Schrijvers hebben ook niet een voortdurende stroom ideeën, dat zou je opbranden. Ook zij hebben minder productieve periodes. Dat wordt geaccepteerd.” „Een dag menstruatievrij heeft geen economische impact”, meent Hung-Jung Lee, universitair docent organisatiekunde aan de London School of Economics. Integendeel: „Als een werkneemster één dag in de maand ondraaglijke pijn heeft, is zij niet effectief, en dat kan anderen beïnvloeden.”

Bex Baxter van Coexist is van plan het komende jaar te bloggen over hun ervaringen: „We zullen de testpiloot voor andere bedrijven zijn.”