Octrooibaas EU boos weg bij staatssecretaris Van Dam

De president van het Europees Octrooibureau in Rijswijk, de Fransman Benoît Battistelli, is boos weggelopen tijdens een kritisch kennismakingsgesprek met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (PvdA). Dat bevestigen bronnen rond het octrooibureau.

De organisatie verleent Europese patenten voor bedrijven, maar is vooral in het nieuws om het conflict met vakbond SUEPO. Battistelli (65) staat onder druk: zijn toezichthouders, de lidstaten, zijn verontwaardigd over het ontslag van vakbondsleden.

Tijdens een gesprek op de werkkamer van Van Dam op 4 maart uitte de staatssecretaris zijn zorgen over de arbeidsomstandigheden. Battistelli toonde zich niet ontvankelijk voor de kritiek en stapte na een half uur boos op. Het gesprek heeft „geen nieuwe inzichten” opgeleverd, reageert een woordvoerder van Van Dam.

Vooraf zei Battistelli in deze krant vooral vragen voor Van Dam te hebben. Vooral of de staatssecretaris wel wist dat het octrooibureau een kantoor bouwt van „250 miljoen euro” in Rijswijk en „1 miljard euro” omzet voor de Nederlandse economie?

    • Eppo König