Verenigd Koninkrijk voert suikerbelasting op frisdrank in

De belasting is bedoeld om overgewicht onder Britse kinderen tegen te gaan. Zij zijn de op één na diksten van Europa.

Het geld dat de belasting moet opleveren, zal worden besteed aan gymlessen op basisscholen
Het geld dat de belasting moet opleveren, zal worden besteed aan gymlessen op basisscholen Foto Koen Suyk / ANP

De Britse regering introduceert een suikerbelasting op frisdrank. Er komen vanaf 2018 twee schijven: voor dranken (uitgezonderd fruitsapjes) met meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter, en voor fris met meer dan 8 gram per 100 milliliter.

De belasting is bedoeld om overgewicht onder Britse kinderen tegen te gaan. Zij zijn de op één na diksten van Europa. De 520 miljoen pond (ruim 650 miljoen euro) die de sugartax moet opleveren, zal worden besteed aan gymlessen op basisscholen.

Kok Jamie Oliver vierde woensdag op Instagram de aankondiging: hij maakt zich al jaren hard voor een suikerbelasting.

De aandelenkoersen van frisdrankfabrikanten daalden onmiddellijk na de aankondiging. A.G. Barr, maker van Irn-Bru, dat vooral in Schotland een geliefd alternatief is voor cola, zag zijn koers met 5 procent dalen.