Emissie Delta Lloyd lijkt in zicht na deal Fubon

Eerder verzette Fubon zich nog fel tegen de emissie. Het spande zelfs een kort geding aan om de stemming van vandaag te voorkomen.

Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering hebben verzekeraar Delta Lloyd en aandeelhouder Fubon een onverwachtse samenwerking aangekondigd. Fubon vergroot het aandelenbelang de komende maanden tot maximaal 20 procent (nu 7 á 8 procent) en zal voor de geplande aandelenemissie van 650 miljoen euro stemmen. Hiermee is de toestemming voor Delta Lloyd een stap dichterbij, later vandaag volgt de definitieve stemming.

Verrassende wending was dat Fubon, een Taiwanees financieel conglomeraat, toch voor de emissie heeft gestemd. Eerder verzette het concern hiertegen. Het spande samen met het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management de rechtszaak bij de Ondernemingskamer aan die afgelopen maandag diende. Onduidelijk is of een nog liggende claim bij Delta Lloyd wegens verliezen op Fubons beleggingen nu ook van tafel is, of gaat.

Twitter avatar chrishensen chrishensen fubon mag dus emissie “underwriten”, ofwel aandelen kopen die anderen niet willen. handig, in zo’n onzekere tijd om aandelen te verkopen

Delta Lloyd en Fubon gaan verder een samenwerkingsverband aan waarbij mogelijkheden worden onderzocht om bijvoorbeeld op het gebied van vermogensbeheer en herverzekeringen samen te werken. Als het meer dan 15 procent in handen heeft, mag het een commissaris bij Delta Lloyd benoemen. Er is een soort herenakkoord gesloten dat Fubon niet zonder toestemming van Delta Lloyd zijn belang vergroot tot boven de 20 procent.

Tegenstanders vrezen voor dividend

Delta Lloyd-topman Hans van der Noorda betoogde bij de presentatie van de jaarcijfers van de verzekeraar dat de nodig is om de kapitaalreserves van het bedrijf op peil te krijgen. Het gaat om een claimemissie, wat inhoudt dat alleen bestaande aandeelhouders hun belang kunnen vergroten.

Tegenstanders van de emissie vrezen hun dividend in rook op te zien gaan; zij vinden dat Delta Lloyd ook voldoende gekapitaliseerd is met een kleinere emissie of dat er op andere manieren geld moet worden opgehaald.

Grote aandeelhouders steunen Van der Noordaa

Voorafgaand aan de stemming was nog niet duidelijk hoe de verhoudingen lagen bij de overige aandeelhouders. Met het wegvallen van Fubon als bezwaarmaker, blijft alleen het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management als grote aandeelhouder uitgesproken tegen de claimemissie.

Norges Bank, dat met 7 procent tot een van de belangrijkste aandeelhouders behoort, liet eerder juist weten voor de emissie te zullen stemmen. Een andere grote aandeelhouder, John de Mol (zo’n 5 procent), zei ook al het plan Van der Noorda te zullen steunen.

Delta Lloyd is met ruim vier miljoen klanten een van de grootste verzekeraars in Nederland. Het bedrijf werd de afgelopen maanden een speelbal op de beurs; de koers kelderde met 70 procent. Een vijandige overname werd daardoor een reëel risico.

    • Sjoerd Klumpenaar