Einstein in tien minuten

Podcasts zijn doorgaans een lange zit. De makers trekken er geregeld een uur voor uit, waarbij zeker de helft van de tijd wordt gevuld met zinloos gebabbel en flauwe grappen. Aardig voor in de auto of een andere plek waar je niets anders kunt doen, maar als je podcasts als tussendoortje tot je neemt, vallen deze talkshows gelijk af. Dan kun je beter Everyday Einstein hebben. Astrofysicus Sabrina Stierwalt legt per podcast een technisch fenomeen uit. In een minuut of tien wordt de werking van een laser uitgelegd, de zoektocht naar het Higgs-boson of hoe je een modelraket lanceert. Die beperkte duur betekent wel dat een domme journalist, om een willekeurig iemand te noemen, al snel de draad kwijtraakt. Want dan is Stierwalt al van zwaartekracht naar parallelle dimensies gesprongen. Op de site quickanddirtytips kun je de uitgesproken tekst nalezen en worden er links bij geleverd. Zo is het voor niet-bèta’s nog net te doen. De podcast is niet om wekelijks naar uit te kijken, maar als je meer info zoekt over een onderwerp is het een compacte en handige informatiebron.

    • Alex van der Hulst