Eerste Kamer neemt Mediawet aan

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Mediawet van staatssecretaris Dekker (Cultuur, VVD). Het wetsvoorstel kon in de senaat rekenen op een kleine meerderheid van de stemmen. Een verrassing is dat niet, aangezien Dekker zijn wet de laatste tijd drastisch heeft aangepast aan de wensen van de Kamer.

Doordat die toezeggingen eerst weer via de Tweede Kamer moeten, gaat een groot deel van de wet voorlopig nog niet in. Het deel dat nu ingaat, heeft betrekking op de regionale omroepen.

Aanvankelijk had de Mediawet van Dekker al op 1 januari moeten ingaan, maar door bezwaren in de Eerste Kamer liep het voorstel vertraging op. De senaat eiste onder meer aanpassingen in de aansturing van omroepen. In het oorspronkelijke plan van Dekker zou de NPO meer te zeggen krijgen over wat omroepverenigingen wel en niet mogen uitzenden.

Ook eiste de senaat dat Dekker, en de rest van het kabinet, zich op geen enkele manier meer bemoeit met de benoemingen van bestuurders en toezichthouders van de publieke omroep. De staatssecretaris deed bovendien enkele toezeggingen op het gebied van publieksbetrokkenheid bij de omroep en een strenge kijkwijzer voor reclames.

In het regionale gedeelte bracht Dekker eveneens veranderingen aan. De bezuinigingen op regionale omroepen worden met minstens een half jaar uitgesteld, kondigde hij vorige week aan. De dertien regionale omroepen moeten in 2017 8,5 miljoen euro bezuinigen, in plaats van 17 miljoen.