Duitse marine redt 615 migranten voor Libische kust

De route vanaf Libië staat bekend als relatief gevaarlijk. De vluchtelingen zijn naar het Italiaanse eiland Sicilië gebracht.

Italiaanse hulpverleners op een schip bij Malta. De Italiaanse kustwacht coördineert in samenwerking met hulporganisaties de reddingsoperaties voor de Libische kust.
Italiaanse hulpverleners op een schip bij Malta. De Italiaanse kustwacht coördineert in samenwerking met hulporganisaties de reddingsoperaties voor de Libische kust. Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Een Duits marineschip heeft dinsdag voor de kust van Libië een groep van 615 bootvluchtelingen opgepikt in hun poging om de Middellandse Zee over te steken. Dat meldt het Franse persbureau AFP. De migranten waren over vier vlotten verdeeld en verkeerden in nood.

Het Duitse fregat brengt de vluchtelingen in de loop van woensdag naar de haven van Pozzallo, op het Italiaanse eiland Sicilië. Met de 615 vluchtelingen op het Duitse schip komt het totale aantal geredde vluchtelingen van afgelopen dinsdag op 951. Dat meldt de Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperaties voor de Libische kust coördineert. Volgens cijfers van de UNHCR zijn er sinds het begin van dit jaar zo’n 9.500 vluchtelingen in Italië aangekomen.

Overtocht via Libië relatief gevaarlijk

De Libische route, via de Middellandse Zee naar Italië, staat bekend als een relatief risicovolle overtocht. Uit cijfers van de de Internationale Organisatie voor Migratie blijkt dat 1 op de 97 vluchtelingen de oversteek vanaf Libië niet overleeft. Het risico dat een vluchteling de oversteek via de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland niet haalt, is 1 op 404.

Lees het opiniestuk van Yaël Vinckx: Zo schep je juist werk voor mensensmokkelaars

Veel meer vluchtelingen kiezen er daarom voor om via de Turkse kust naar de Griekse eilanden te komen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen er sinds het begin van dit jaar ruim 143.200 vluchtelingen aan in Griekenland. Maar met het politieke akkoord tussen de Europese Unie en Turkije, wordt gevreesd dat mensensmokkelaars de gevaarlijkere routes via landen als Libië weer oppakken.

De draad kwijt in het asieldebat? Wat zijn de feiten? Hier vind je de antwoorden op 63 vragen over de vluchtelingencrisis.