Duitse en Britse beurzen akkoord over fusie

De fusie tussen Deutsche Börse en LSE levert naar verwachting een kostenbesparing op van maximaal 450 miljoen euro per jaar.

De beurzen in Londen en Frankfurt hebben op woensdag bekendgemaakt dat ze fuseren. Foto Toby Melville/ Reuters

De beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Dat meldt LSE op haar website.

Eind vorige maand werd duidelijk dat de beurzen uit Frankfurt en Londen werkten aan een fusie, waarin de Duitse beurs een licht overwicht heeft. Door de fusie ontstaat na de CME (Chicago) het grootste beursbedrijf ter wereld met een waarde van ongeveer 27 miljard euro.

Kostenbesparing tot 450 miljoen euro per jaar

Zoals verwacht krijgen de aandeelhouders van het Deutsche Börse 54,4 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf, de huidige aandeelhouders van LSE ontvangen 45,6 procent van de aandelen. Het nieuwe fusiebedrijf krijgt hoofdkantoren in Frankfurt en Londen.

In het bestuur zijn beide bedrijven evenredig vertegenwoordigd, waarbij de dagelijkse leiding in handen komt van Carsten Kengeter, de huidige topman van Deutsche Börse. De CEO van LSE, Xavier Rolet, treed af als topman wanneer de fusie is afgerond. Dat is naar verwachting eind dit jaar of het eerste kwartaal van 2017.

De aandelenbeurzen verwachten dat de fusie een kostenbesparing oplevert tot maximaal 450 miljoen euro per jaar, zo meldt de Duitse krant Handelsblatt. Dat zou overeenkomen met 20 procent van hun kosten in het afgelopen jaar. De fusie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland.

Ook beurs New York had interesse in LSE

Het Amerikaanse beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE), eigenaar van de New York Stock Exchange, gaf begin deze maand aan ook een bod te overwegen op LSE. Ze hadden hierover nog geen besluit genomen.

    • Huib de Zeeuw