Tweede mol bij de douane in Rotterdamse haven verdacht van corruptie

De douanier zou volgens de FIOD en de Rijksrecherche tegen betaling bepaalde containers niet hebben gecontroleerd.

Vrachtcontainers aan de kade in de Rotterdamse haven.
Vrachtcontainers aan de kade in de Rotterdamse haven. Foto: Victor Wollaert / ANP

Justitie en politie hebben opnieuw een douanier aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel en corruptie. De douanier, die werkzaam is in de haven van Rotterdam, zou volgens de FIOD en de Rijksrecherche tegen betaling bepaalde containers niet hebben gecontroleerd. In die containers zaten partijen met drugs, zo is de verdenking.

De douanier is begin maart aangehouden. Dinsdag heeft de rechtbank besloten dat hij twee weken in voorarrest moet blijven, zo meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. De echtgenote van de douanier wordt verdacht van witwassen. Hoeveel geld de douanier zou hebben verdiend met het doorlaten van de drugs is niet bekend. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Het is de tweede keer in een jaar dat een douanier op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel wordt andere aangehouden. In april vorig jaar is na een grootschalig en langdurig onderzoek de Rotterdamse douanier Gerrit G. aangehouden. Hij wordt verdacht van het doorlaten van tenminste twee partijen cocaïne, een van 3.000 kilo en een van 400 kilo. Bij de douanier, die er een zeer luxe levensstijl op nahield, werd ruim 1 miljoen euro in contanten aangetroffen.

Gerrit G. werkte bij de afdeling pre-arrival, een cruciale functie in de strijd tegen de drugssmokkel via de haven. Hij moest beoordelen of verdachte containers bij aankomst in de haven moesten worden gecontroleerd. Hij kon dus verdachte containers zonder controle laten passeren. Voor zijn diensten werd hij rijkelijk betaald. Hij kreeg honderden euro’s per kilo.

Na zijn arrestatie heeft douanier Gerrit G. een aantal verklaringen afgelegd die opmerkelijk zijn in het licht van de nieuwe arrestatie. Volgen Gerrit G. zouden er in de Rotterdamse haven nog tenminste drie andere douaniers betrokken zouden zijn bij drugshandel. Twee van hen noemt hij bij voornaam. De derde douanier zou volgens Gerrit G. ook een hogere status hebben dan hijzelf. Ook uit afgeluisterde gesprekken van drugshandelaren die samenwerkten met Gerrit G. valt ook af te leiden dat er meerdere douaniers in de haven zijn omgekocht.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of de onderzoeken naar de corrupte douaniers verband met elkaar houden. “Het is een nieuw, losstaand onderzoek”, aldus de woordvoerder. “Over de informatie waarmee dit onderzoek is begonnen doen we geen mededelingen.”