Oude monsters Spelen opnieuw getest

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het wereldantidopingagentschap WADA gaan opnieuw monsters van dopingcontroles testen die zijn afgenomen tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) en Beijing (2008).

Met de nieuwste testmethodes is de kans dat alsnog verboden middelen worden opgespoord groter dan destijds. De stalen van honderden dopingcontroles van toen zijn ingevroren en worden acht jaar bewaard. Zij kunnen worden getest op oude prestatiebevorderende middelen, maar ook op middelen die destijds nog niet actief werden opgespoord. Daarmee voeren IOC en WADA de strijd tegen doping verder op. Dinsdag meldden beide instanties dat er een bewuste selectie wordt gemaakt van sporters van wie de oude dopingstalen opnieuw worden getest. Het gaat vooral om atleten die in Londen en Beijing meededen en waarschijnlijk ook in augustus in Rio de Janeiro actief zullen zijn.

„Doel is te voorkomen dat straks in Rio de Janeiro sporters meedoen die in Londen en Beijing de boel hebben bedrogen en ermee wegkwamen omdat wij toen niet over de specifieke opsporingsmethoden beschikten”, zei Richard Budgett van het IOC dinsdagmiddag tijdens een antidopingsymposium in het Zwitserse Lausanne. „We willen schone sporters beter beschermen. We verwachten binnen enkele weken al de eerste resultaten.”