Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

Met recensies van ‘Brooklyn’, ‘The Forest’, ‘Arabian Nights’, ‘Les Innocents’ en ‘Bang Gang’.

 • ●●●●●

  Brooklyn

  Alleen al om het gezicht van actrice Saoirse Ronan zou je Brooklyn moeten zien. De film zelf is een uitgebeend impressionistisch relaas van een timide immigrante die een plek moet vinden in de nieuwe wereld. Maar het netto resultaat is flinterdun.

  Regie: John Crowley. Met: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Julie Walters. In: 38 bioscopen

  Interview Saoirse Ronan en John Crowley: Saoirse Ronan (21) heeft al twee Oscarnominaties op haar naam. Voor haar rol als Ierse emigrante in Brooklyn gebruikte ze haar eigen heimwee.
  Achtergrond: Emigratieverhalen worden meestal verteld uit het mannelijk perspectief. Brooklyn is een uitzondering.
 • ●●●●●

  The Forest

  The Forest houdt alle gruwelopties open: is dit psychohorror, seriemoordenaar, spookverhaal? De dreiging blijft zo vormloos dat je al snel hoopt dat de regisseur er een eind aan maakt. Want The Forest heeft een fataal gebrek: hij wil niet eng worden.

  Regie: Jason Zada. Met: Natalie Dormer, Eoin Macken. In: 33 bioscopen

 • ●●●●

  Arabian Nights

  Regisseur Miguel Gomes is in Arabian Nights net zo avontuurlijk als de aloude sprookjes die hij aanroept, maar die bij hem ontleend zijn aan Portugals sociaal-economische realiteit. Niet alles is even scherp en de verveling ligt soms op de loer, maar toch is dit een project dat meestentijds tot de verbeelding spreekt en zowel hoofd als hart beroert.

  Regie: Miguel Gomes. Met: Crista Alfaiate, Adriano Luz, Américo Silva, Carloto Cotta. In: 6 bioscopen

 • ●●●●●

  Les Innocentes

  Les Innocentes speelt zich af in een Pools nonnenklooster eind 1945, vlak na de oorlog. De film is gebaseerd op dagboekaantekeningen van de Franse arts Madeleine Pauliac (Lou de Laâge), een communist actief in het verzet.

  Regie: Anne Fontaine. Met: Lou de Laâge, Agata Buzek. In: 26 bioscopen

 • ●●●●●

  Ik wil gelukkig zijn

  In de documentaire Ik wil gelukkig zijn laat regisseur Annette Apon passages voorlezen over actrice Fien de la Mar (1898-1965), een wispelturige diva met een roemrucht liefdesleven, die er ten slotte een eind aan maakt door uit het raam van haar flat te springen. De documentaire is te nadrukkelijk kunst, in plaats van een regulier tv-portret. Daardoor is Fien de la Mar vooral een vage vrouw van vroeger gebleven.

  Regie: Annette Apon. In: 12 bioscopen

 • ●●●●

  Bang Gang

  Het speelfilmdebuut van Eva Husson gaat over een groep jongeren die, zich vervelend in een welvarend slaapstadje, met enige regelmaat in het huis van een van hen een orgie organiseert. Husson plaatst de aanstekelijk gefilmde feestjes tegen de achtergrond van jeugdige overmoed en onderlinge rivaliteit, de beschikbaarheid van xtc, de alomtegenwoordigheid van porno en een digitale cultuur die een zeker exhibitionisme lijkt te bevorderen.

  Regie: Eva Husson. In: 4 bioscopen

  Interview Eva Husson: Dat zie je niet vaak: een film over vrije seks zonder dramatische, moraliserende boodschap. Bang Gang mocht absoluut niet tragisch zijn.”
  • Roderick Nieuwenhuis