Deutsche Bahn in de rode cijfers: 1 miljard verlies

Voor het eerst in twaalf jaar tijd heeft het Duitse spoorbedrijf verlies geleden. De omzet steeg wel met twee procent.

De CEO van Deutsche Bahn, Ruediger Grube, tijdens de persconferentie woensdag. Foto John Macdougall / AFP

Voor het eerst in twaalf jaar tijd heeft Deutsche Bahn verlies geleden. Door stakingen, afschrijvingen en hoge reorganisatiekosten kwam het bedrijf op een nettoverlies van 1,3 miljard euro, meldt persbureau ANP. Een jaar eerder maakte het grootste spoorbedrijf van Europa nog 1 miljard euro winst.

Ook zonder eenmalige kosten lag het bedrijfsresultaat over 2015 lager dan het jaar ervoor. De omzet nam het afgelopen jaar wel met bijna twee procent toe en oversteeg de veertig miljard euro. De omzetgroei is mede te danken aan een toename van het aantal passagiers. Meer mensen kozen de trein voor lange reizen binnen Duitsland. Op regionale lijnen daalde het aantal passagiers licht.

Topman Rüdiger Grube zei woensdag niet tevreden te zijn met de prestaties: “We hebben niet de doelen bereikt die we onszelf gesteld hadden.”

Op milieugebied heeft het Duitse spoorbedrijf wel voortgang geboekt: Deutsche Bahn rijdt inmiddels voor 42 procent op stroom uit hernieuwbare bronnen. In 2014 lag dat percentage nog onder de veertig procent.

    • Marissa van Loon