Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Gebakken sardines in masala uit India

Illustratie Jet Peters

Met vis moet je niet al teveel doen, gewoon perfect bereiden. Dat is de filosofie van Bart van Olphen, auteur van Bart’s Fish Tales. Als dat mantra op één vis van toepassing is, dan is het wel op sardines. Die moet je grillen, verder niet. Maar als je dat dan toch doet, kan het met een kleine marinade, zoals een kruidenmengsel (masala) uit Noord-India. Ook hiervan is een filmpje op YouTube te vinden waarin Van Olphen het gerecht bereidt, terwijl hij aan een Indiase oever staat. Vooral handig om even te zien hoe je ook alweer een sardientje schoonmaakt. Zoek op YouTube naar Bart’s fish tales en masala grilled sardines.

Snijd de koppen van de sardines. Snijd ook de staarten af, zodat ze niet verbranden. Snijd het vel van de sardines om de 2 centimeter aan beide kanten een paar millimeter diagonaal in, in de richting van de middengraat. Meng het kurkumapoeder, chilipoeder, de peper en het zout in een kom. Haal de sardines door de kruidenmix en leg ze op een bord. Verhit wat kokosolie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de sardines in porties aan beide kanten in 2-3 minuten goudbruin, afhankelijk van de dikte. Serveer de sardines met wat van de gearomatiseerde olie uit de pan.

    • Sam de Voogt