De Russen zijn klaar. Voorlopig

De Russen zijn dinsdag begonnen zich terug te trekken uit Syrië. Maar ze blijven ‘terroristen’ aanvallen vanuit de lucht.

Een welkomstceremonie voor Russische militairen die teruggekeerd zijn uit Syrië, in Buturlinovka. Foto Reuters

De Soechojs zijn terug! De Russische televisie had er ruim aandacht voor dinsdag. Russische Su-34-jachtbommenwerpers vlogen van de Syrische luchtmachtbasis naar hun thuisbasis in de Zuid-Russische regio Voronezj. Toen de vliegers hun toestel uit klommen, werden ze gejonast door hun collega’s. Daarna was er het volkslied en vlagvertoon.

Maandag kondigde de Russische president Poetin aan dat de Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië hun taak hebben volbracht en dat de „hoofdmacht” van de Russische gevechtseenheid in de Syrische provincie zal worden teruggetrokken. Die belofte werd de volgende dag meteen gestand gedaan met de repatriëring van drie Su-34’s, Ruslands nieuwste jachtbommenwerpers, die het afgelopen half jaar het uithangbord zijn geworden van Russische air power.

Afgelopen maandag had de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe een aantal getallen gerapporteerd. Bij de Russische luchtaanvallen zijn 209 olie-installaties vernietigd, en bijna 3.000 tankwagens. Ruim 2.000 jihadisten uit Rusland – onder wie 17 ‘veldcommandanten’ hebben het leven gelaten. Het Syrische regeringleger heeft 10.000 vierkante kilometer terrein terugveroverd.

Missie geslaagd, zo constateerde de Russische president. En inderdaad werd er dinsdag meteen vaart gemaakt met de terugtrekking van de gevechtseenheid op de Syrische luchtmachtbasis Hmeymin, in de noordelijke provincie Latakia. Maar niet alle Russische militairen zullen vertrekken, zo kondigde Poetin maandag al aan. Een deel van van hen zal blijven toezien op de naleving van het staakt-het-vuren. Minister van Defensie Sjoigoe liet weten dat de Russische luchtmacht daarvoor al een groot aantal onbemande drones had ingezet.

Dinsdag ging zijn onderschikte, onderminister van Defensie Nikolaj Pankov, nog een stapje verder. „De Russische luchtmacht heeft de taak luchtaanvallen op terroristische doelen voort te zetten”, zei Pankov tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

Dat laatste is gedeeltelijk in lijn met het staakt-het-vuren zoals dat nu geldt in Syrië. De ‘terroristen’ van Islamitische Staat maken geen deel uit van die overeenkomst. Maar Rusland kwalificeert ook groepen die wél meedoen aan het Syrische vredesoverleg als terroristisch, zoals de aan Al-Qaeda gelieerde militie Jabhat al-Nusra.

Gaan de Russen gewoon door met bombarderen, zij het op kleinere schaal? Dinsdagavond waren er nog geen meldingen binnengekomen.

Volgens de Russische financiële website RBK heeft de operatie in Syrië 2,5 miljoen dollar per dag gekost. Dat is een schijntje vergeleken met de Amerikaanse uitgaven van 11,5 miljoen per dag. Evengoed heeft de Syrische campagne het Kremlin ruim 500 miljoen dollar lichter gemaakt – geld dat Poetin met de crisis in eigen land goed kan gebruiken.

    • Steven Derix