Clinton wint, maar Sanders geeft niet op

Foto AFP

Het ‘blauweboorden’-effect bleef uit. Vier staten won Hillary Clinton vannacht. Ze zegevierde met een tweederde meerderheid in Florida in een staat waar een kwart van de kiezers een latino-achtergrond heeft.

Maar ook in de ‘roestgordelstaten’ Ohio en Illinois en in North Carolina met veel blanke, economisch onderuitgegleden kiezers, won ze telkens met twee tot vier procent verschil. In Missouri spande het er nog het meest om, maar diep in de Amerikaanse nacht leek het dat Clinton ook daar de overwinning kon claimen.

Sanders had sterk ingezet op deze staten, gesterkt door zijn overwinning vorige week in Michigan, waar peilingen hem kansloos achtten, maar waar hij uiteindelijk nipt won van Clinton.

Met 1.094 van de benodigde 2.383 gedelegeerden op haar naam, is Clinton vrijwel zeker van de nominatie. In haar overwinningsspeech in Florida, na het winnen van drie staten, zei ze:

“We komen dichter bij het veilig stellen van de nominatie van de Democratische partij, en het winnen van deze verkiezingen in november!”

Ze richtte zich tegen haar waarschijnlijke aanstaande Republikeinse tegenstander Donald Trump, toen ze zei:

“Als we een presidentskandidaat horen oproepen tot het deporteren van 12 miljoen immigranten, tot het weren van alle moslims uit de VS, als hij marteling aanprijst, dan maakt dat hem niet sterk, het maakt hem fout.”

In exit polls verklaarden kiezers in Ohio dat economie voor hen de belangrijkste onderscheidende kwestie was. Maar de ‘politieke revolutie’ en het radicale verzet tegen vrijhandelsverdragen waar Bernie Sanders op inzet, gingen hen toch te ver.

Van de kiezers die vrijhandel als oorzaak van banenverlies zien, stemde de helft op Hillary Clinton. Na Clintons verlies in roestgordelstaat Michigan vorige week zette ook haar campagne in Ohio alles op alles om de gedesillusioneerde middenklasse, getraumatiseerd door het wegvallen van de zware industrie in het middenwesten, hoop te geven. “Ik vind het heel opwindend,” zei Clinton afgelopen week in Ohio. “Ik wijd me echt volledig aan het terugbrengen van de maakindustrie.”

Onder de zwarte bevolking in deze staten won Clinton met overmacht. Zelfs in Chicago, waar de door Clinton gesteunde burgemeester Rahm Emanuel voor Afro-Amerikanen volledig heeft afgedaan na zijn pogingen gewelddadig politieoptreden tegen zwarten te verhullen, koos deze bevolkingsgroep voor Clinton.

Vanuit de Clinton-campagne is er toenemende druk op het Sanders-kamp om op te geven. Maar Bernie Sanders denkt er niet aan. Zijn team blijft redeneren dat hij, nu de verkiezingen zich verplaatsen naar Arizona en vervolgens naar links-liberale plekken als Californië en New York, zijn achterstand nog kan inlopen.

Belangrijker nog is dat Sanders niet primair campagne voert tegen Hillary Clinton, maar tegen economische ongelijkheid en het op de rijken afgestelde, door grote donaties gedomineerde politieke systeem. In zijn speech van gisteravond, alvast in Arizona, noemde Sanders Clinton niet, maar sprak opnieuw over ‘politieke revolutie’, en de ‘greep van miljardairs’ op de Amerikaanse economie en politiek.

Sanders blijft daarmee punten scoren, ook al haalt hij onvoldoende gedelegeerden binnen. Met Sanders ter linkerzijde kon Hillary Clinton bijvoorbeeld weinig anders dan zich tegen het door president Obama afgesloten handelsverdrag TPP (met 11 landen rond de Stille Oceaan) keren, terwijl ze op de meeste dossiers juist verder wil op de door Obama uitgezette koers.

Lees ook dit profiel van Sanders uit september: Deze linkse eenling is alarm voor Hillary

Sanders heeft daarbij meer dan genoeg geld om zijn campagne tot de Democratische Conventie, in juli in Philadelphia, te rekken. Als hij om geld vraagt, maken tienduizenden mensen onmiddellijk kleine bedragen over. Alleen al in januari haalde hij zo 20 miljoen dollar op. In totaal heeft hij bijna honderd miljoen dollar opgehaald.

Gisteren beloofde Sanders opnieuw Citizens United terug te draaien, de beslissing van het Hooggerechtshof uit 2010 die ongelimiteerde donaties aan zogeheten SuperPacs, politieke actiegroepen, vergaand deed toenemen en zo de invloed van grote donoren op de politiek vergaand heeft versterkt. Zelf heeft hij het zonder SuperPacs ver geschopt. Zolang hij doorgaat, kan Sanders heel effectief zijn, ook zonder te winnen..