Antiterreureenheid vond IS-vlag na schietpartij Vorst

De man die dinsdag werd gedood bij een politie-inval in Vorst was een illegale Algerijn. Hij schoot op de agenten met een kalasjnikov, heeft het Federaal Parket bevestigd.

Agenten tijdens de politie-actie in Vorst dinsdagmiddag. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

Bij een antiterreuractie in het Belgische Vorst is dinsdag een vlag van Islamitische Staat gevonden, evenals een salafistisch handboek en diverse patroonhulzen. Bij de politie-inval werd de 35-jarige Algerijn Mohammed Belcaïd gedood. Hij schoot met een kalasjnikov op het agententeam dat de huiszoeking uitvoerde. De inval werd gedaan in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar, zo heeft een woordvoerder van het Federaal Parket woensdag bekendgemaakt.

Belcaïd is een bekende van de Vlaamse autoriteiten. Hij werd in 2014 al eens veroordeeld vanwege een overval. Inmiddels zijn ook twee andere aanhoudingen verricht in verband met het onderzoek naar de schietpartij, maar het is nog niet duidelijk of dat de twee verdachten iets te maken met de gebeurtenissen dinsdag. Een van de twee arrestanten is voor een gebroken been in het ziekenhuis behandeld.

Frans-Belgische operatie

De antiterreuractie was een gezamenlijke operatie van de Belgische en Franse politie. Bij de woning in de Driesstraat, onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werden de agenten vrijwel direct na binnenkomst onder vuur genomen. Hierbij raakten drie politiemensen lichtgewond. Later brak een tweede schietpartij uit, waarbij een vierde agent verwondingen opliep. Zij zijn allen inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

‘Tientallen schoten’

De eerste schietpartij vond rond 14.30 uur plaats in het gebied tussen de Driesstraat en de Place Saint-Denis. Meerdere getuigen verklaarden dat er tientallen schoten werden gelost. Een groot deel van het zuiden van de stad werd afgezet en de lokale en federale politie stuurden versterking. Er werden zo’n twintig voertuigen en een helikopter ingezet.

Volgens de Vlaamse omroep VRT werd er bij de huiszoeking onder meer gezocht naar valse paspoorten. De omroep meldt dat de veiligheidszone, die rondom de Driesstraat werd opgetrokken, inmiddels is opgeheven. Scholen en crèches in de omgeving zijn woensdag weer opengegaan.

Abdeslam

De Brusselse Salah Abdeslam, een van de hoofdverdachten die betrokken zou zijn bij de serie terreuraanslagen in Parijs op 13 november, werd dinsdag niet aangetroffen in de woning in Vorst. Bij de aanslagen afgelopen jaar kwamen 133 personen om het leven en vielen honderden gewonden.

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Paris attacks suspect Abdeslam not target of Brussels search: French police source

Bekend is dat Abdeslam vlak na de aanslag is gezien bij een Frans tankstation in de buurt van de Belgische grens. Momenteel zitten in België tien mensen vast in verband met de aanslagen. Een van de omgekomen aanslagplegers woonde een tijdlang in Vorst.

Momenteel geldt het op één na laagste dreigingsniveau (twee) in de Belgische hoofdstad. In november gold een tijdlang het hoogste terreurdreigingsniveau in het gewest. Scholen en metrolijnen waren een tijdlang gesloten. Ook werd het eindejaarsvuurwerk afgelast.

De Driesstraat in Vorst, in de buurt waarvan de schietpartij plaatsvond:

    • Jorg Leijten