In beeld

Alfonsina Strada, de wielerlegende die niemand kent

Wielerlegende Alfonsina Strada (1891-1959) is de eerste en enige vrouw die ooit meedeed aan de Giro d’Italia. Het verbaasde fotograaf Ilona Kamps dat deze geschiedenis zo onbekend is. Ze maakte een reconstructie door alle belangrijke plaatsen uit het leven van de iconische Italiaanse te fotograferen. Zo vond Kamps Alfonsina terug, in de vrouwen die ze onderweg tegenkwam. "De foto’s gaan niet over één, maar over vele Alfonsina’s."
"Alfonsina is in de afgelopen vier jaar mijn alter ego geworden", zegt Kamps. "Soms was het alsof ze mij stuurde en wij met elkaar konden praten." Het boek oogt bijna als een historisch document. Toch staat er geen archiefbeeld in. "Alle foto’s zijn nieuw."
Ilona Kamps
"Ik heb Alfonsina teruggevonden in de vrouwen die ik onderweg tegenkwam. Die leken qua uiterlijk vaak verrassend veel op haar. De foto’s gaan niet over één, maar over vele Alfonsina’s."
Ilona Kamps
Alfonsina Strada is vandaag 125 jaar geleden geboren in Castelfranco, Noord-Italië.
Ilona Kamps
In 1904 wint ze haar eerste wedstrijd. De prijs? Een levend varken.
Ilona Kamps
"Ik beloof je dat ik jouw verhaal zal vertellen aan wie het wil zien." In de zomer van 2012 doet fotograaf Ilona Kamps deze bijzondere belofte. Ze staat op dat moment oog in oog met de gedenkplaat van Alfonsina Strada op een begraafplaats in Milaan. Kort daarvoor hoorde Kamps voor het eerst over haar.
Ilona Kamps
In 1909 krijgt Strada de titel ‘beste Italiaanse wielrenner’, na de Grand Prix van St. Petersburg.
Ilona Kamps
Alfonsina rijdt in 1911 een nieuw wereldrecord dat 26 jaar lang blijft staan.
Ilona Kamps
Ze rijdt twee jaar op rij de Ronde van Lombardije (1917, 1918), als enige vrouw tussen de mannen.
Ilona Kamps
Alfonsina’s eigen plakboeken gingen verloren toen na haar dood de kelder van haar broer, waar de boeken stonden, onder water liep. Kamps besluit een nieuw fotoboek te maken.
Ilona Kamps
Alfonsina rijdt in 1924 de Giro d’Italia. Een jaar later maken de mannelijke rijders bezwaar en wordt ze niet meer toegelaten.
Ilona Kamps
Behalve op de weg, fietst Alfonsina in Parijs, als variétéact, tegen de steile wand.
Ilona Kamps