Aandeelhouders voor uitgifte nieuwe aandelen Delta Lloyd

Met de onder sommige aandeelhouders omstreden emissie wil Delta Lloyd 650 miljoen euro ophalen.

De directie van Delta Lloyd tijdens de aandeelhoudersvergadering. Foto Maarten Hartman / ANP

Delta Lloyd mag zijn omstreden plan om nieuwe aandelen te verkopen uitvoeren. De aandeelhouders hebben de verzekeraar hiervoor vanmiddag toestemming gegeven op een speciale vergadering. Een aantal van de grootste beleggers in Delta Lloyd heeft zich tegen het plan verzet, maar zij bleken vanmiddag met te weinig om het plan te blokkeren.

Voor Delta Lloyd is dit een belangrijk moment. De afgelopen maanden waren uiterst turbulent voor de verzekeraar, met 4 miljoen polishouders en 5.000 werknemers een van de grootste van het land. De boze aandeelhouders hebben maandag nog geprobeerd via de rechter de aandelenemissie tegen te houden, terwijl dat volgens Delta Lloyd cruciaal is om een financieel gezond bedrijf te worden (de tegenstanders betwisten dat). Sinds augustus vorig jaar is het bedrijf een speelbal van de beurs geworden. De koers is met 70 procent gekelderd en een vijandige overname is een risico.

Procedures

Er was ook grote kritiek op topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd persoonlijk van de boze aandeelhouders. Hij zou beleggers bewust hebben misleid om zo de aandelenuitgifte er door te kunnen drukken. Bij een ‘nee’ was zijn positie mogelijk onhoudbaar geworden.

Delta Lloyd hoopt nu dat de rust rond het bedrijf terugkeert. Of dat ook gebeurt, zal moeten blijken. De aandelenkoers van de verzekeraar zal aanzienlijk moeten stijgen voordat Delta Lloyd geen overnameprooi meer is. Bovendien is het uitvoeren van een emissie in deze turbulente tijden op de financiële markten niet eenvoudig. Veel beleggers mijden financiële instellingen. Ondertussen lopen er nog andere procedures van de boze aandeelhouders tegen het concern over onder meer wanbeleid en aansprakelijkheid voor verliezen op beleggingen.

Ruim 77 procent van de aandeelhouders stemde voor. 22,3 procent was tegen. De opkomst was iets minder dan 50 procent. De meeste grote aandeelhouders van Delta Lloyd hebben overigens eerder al hun stem moeten uitbrengen omdat zij niet fysiek bij de vergadering konden zijn. Zij zitten veelal in het buitenland en stemmen via volmachten.

Herenakkoord

Verrassende wending was dat Fubon, een Taiwanees financieel conglomeraat, toch voor de emissie heeft gestemd. Eerder verzette het concern hiertegen. Het spande samen met het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management de rechtszaak bij de Ondernemingskamer aan die afgelopen maandag diende.
Delta Lloyd en Fubon gaan tevens een samenwerkingsverband aan waarbij mogelijkheden worden onderzocht om bijvoorbeeld op het gebied van vermogensbeheer en herverzekeringen samen te werken. Fubon gaat in de komende maanden zijn aandelenbelang (nu 7 à 8 procent) uitbreiden naar maximaal 20 procent. Als het meer dan 15 procent in handen heeft, mag het een commissaris bij Delta Lloyd benoemen. Er is een soort herenakkoord gesloten dat Fubon niet zonder toestemming van Delta Lloyd zijn belang vergroot boven de 20 procent.

Onduidelijk is of de claim die Fubon heeft neergelegd bij Delta Lloyd wegens verliezen op zijn beleggingen nu ook van tafel is, of gaat.

Delta Lloyd gaat naar verwachting nu onmiddellijk werk maken van de emissie. Zakenbanken Goldman Sachs, Merrill Lynch en Barclays begeleiden die. Mogelijk dat zij komende weken nieuwe beleggers zullen proberen te vinden die een stevig deel van de te verkopen aandelen willen hebben. Dat zou het uitvoeren van zo’n grote aandelenemissie minder onzeker maken.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo