Zeven makers en hun plannen

Vanaf 2017 vallen zeven makers en collectieven onder de paraplu van Theater Rotterdam.

De eigen producties van Theater Rotterdam zullen gemaakt worden door een ‘kunstenaarsensemble’, onder leiding van artistiek directeur Ellen Walraven en vier door haar aangestuurde artistiek leiders. Van hen zullen Johan Simons en Bianca Van der Schoot zelf ook producties maken. Een greep uit de plannen voor 2017-2020.

Johan Simons maakt jaarlijks één grote productie bij NTGent, bij Schauspielhaus Bochum en in Rotterdam. Op zijn verlanglijstje staan De idioot, naar Dostojevski, Homerus’ Odysseus en Scènes van Faust.

Erik Whien maakt voor de grote zaal Revolutionary Road naar het boek van Richard Yates. Ook regisseert hij een nieuwe monoloog van Rik van den Bos voor acteur Gijs Naber.

Boogaerdt/Vanderschoot (de mimegroep van Van der Schoot en Suzan Boogaerdt) maken bij de Volksbühne Berlijn samen met Susanne Kennedy Woman in trouble naar de films Inland Empire en Opening Night. Die komt naar Rotterdam. Ze beginnen met Playground, theatrale installaties.

Marjolijn van Heemstra maakt Navigeren in onze tijd: sterren kijken op Rotterdamse daken, in samenwerking met ISK klassen in Rotterdam.

Wunderbaum, dat van meet af aan bij de fusiegesprekken betrokken was, maar er niet in opgaat, maakt Cruise, naar het boek Superleuk, maar voortaan zonder mij, van David Foster Wallace, in de haven.

Davy Pieters maakt haar eerstvolgende voorstelling, onder de vleugels van Boogaerdt/Vanderschoot, over de aantrekkingskracht en het effect van geweldfilms.

Pieter Kramer blijft, net als nu bij het Ro Theater, jaarlijks een familievoorstelling maken.

Vaste partners van Theater Rotterdam worden daarnaast: Lotte van den Berg, WArd/waRD van Ann van den Broek, Schwalbe, Urland en Back Bone van Alida Dors.