Zeven makers en hun plannen

Vanaf 2017 vallen zeven makers en collectieven onder de paraplu van Theater Rotterdam. Dit zijn hun plannen.

Theater Rotterdam wordt een huis van makers. Onder leiding van artistiek directeur Ellen Walraven en verdeeld over vier platforms verbinden zich zeven makers en collectieven aan Theater Rotterdam, die waar mogelijk ook zullen reizen naar ‘partnerpodia’ NTGent en Schauspielhaus Bochum. Een greep uit de plannen voor 2017-2020.

Johan Simons maakt jaarlijks één grote productie bij NTGent, bij Schauspielhaus Bochum en in Rotterdam. Op zijn verlanglijstje staan De idioot, naar Dostojevski, Homerus’ Odysseus en Scènes van Faust.

Erik Whien maakt voor de grote zaal Revolutionary Road naar het boek van Richard Yates, met in de hoofdrollen Jacob Derwig en Malou Gorter (nu te zien in Borgen). Ook regisseert hij een nieuwe monoloog van Rik van den Bos voor acteur Gijs Naber.

Boogaerdt/Vanderschoot maken bij de Volksbühne Berlijn samen met Susanne Kennedy Woman in trouble naar de films Inland Empire en Opening Night. Die voorstelling zal ook in Rotterdam te zien zijn. Bij Theater Rotterdam beginnen ze met Playground, theatrale installaties met en voor Rotterdammers.

Marjolijn van Heemstra maakt Navigeren in onze tijd: sterren kijken op Rotterdamse daken, in samenwerking met ISK klassen in Rotterdam.

Wunderbaum maakt Cruise, naar het boek Superleuk, maar voortaan zonder mij, van David Foster Wallace, in de haven van Rotterdam.

Davy Pieters maakt haar eerstvolgende voorstelling, onder de vleugels van Boogaerdt/Vanderschoot, over de aantrekkingskracht en het effect van geweldfilms.

Pieter Kramer blijft, net als nu bij het Ro Theater, jaarlijks een familievoorstelling maken.

Vaste partners van Theater Rotterdam worden daarnaast: Lotte van den Berg, WArd/waRD van Ann van den Broek, Schwalbe, Urland en Back Bone van Alida Dors.