Deze tablet wil je luxe handtas zijn

Hoewel ik normaal niet zo van de handtasjes ben, draag ik er momenteel toch een. Tenminste, als ik Asus mag geloven. Volgens de fabrikant draag ik een 8 inch-tablet met clutch design – de Asus ZenPad 8.0 heeft een simpel, maar luxe uiterlijk. Voor 179 euro koop je er een met 16 GB aan opslagruimte, 2 GB aan werkgeheugen en een quadcore processor. Er zijn weinig andere tablets in deze prijsklasse die zulke cijfers kunnen overleggen.

De tablet oogt luxer dan dat hij voelt: het is plastic dat je in handen hebt. De achterkant is asymmetrisch met een reliëf. Het ziet er mooi uit, maar het voelt alsof er een stukje tablet mist. Als je de ZenPad horizontaal vasthoudt, heb je er overigens geen last van. De speaker zit aan de voorkant en er komt redelijk geluid uit. Dat is bij veel andere – soms duurdere – tablets wel anders. Daar zit de speaker vaak aan de onder- of achterkant.

De tablet is aan te passen door er andere cases op te klikken. Een power case (35 euro) die de batterijduur van acht naar vijftien uur verlengt, een zen case (20 euro) als je een andere kleur achterkant wil en een audio case (70 euro) om beter geluid te krijgen. Vooral de power case is geen overbodige luxe – acht uur doen met een acculading is ambitieus – en maakt de slanke ZenPad niet veel dikker.

‘Asus. In search of incredible’, verschijnt er bij het opstarten op het scherm (resolutie: 1280 bij 800 pixels), dat een goed contrast heeft. De ZenPad draait op Android 5.0 (Lollipop): een anderhalf jaar oude Android-versie die een grafische opfrisbeurt van Asus heeft gehad.

De navigatieschil is esthetisch, de animaties snel. De ZenPad krijgt het echter snel moeilijk. Laden van grafisch zware apps als games duurt wat lang, en het openen van meerdere apps tegelijkertijd is lastig.

Er zit altijd meer in een handtasje dan je verwacht, maar de ZenPad overdrijft het cliché. 34 apps zijn er vooraf geïnstalleerd. Ja, echt. 34. Twee browsers, twee notitie-apps en heel veel andere – niet eens goede – bloatware. Het merendeel is niet te verwijderen.

Voor deze prijs is het een goede tablet die nergens in uitblinkt en eigenlijk alleen geschikt is voor de niet-veeleisende gebruiker.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Bas Tooms