Vrijspraak én celstraf voor Arnhemse Syriëgangers

De Arnhemse Syriëgangers Hakim B. en Mohamed el A. werden eerder door een lagere rechtbank allebei vrijgesproken.

De Arnhemse Syriëgangers Hakim B. en Mohamed el A. werden eerder door een lagere rechtbank allebei vrijgesproken.
De Arnhemse Syriëgangers Hakim B. en Mohamed el A. werden eerder door een lagere rechtbank allebei vrijgesproken.

De Arnhemse Syriëgangers Hakim B. (23) en Mohamed el A. (28) zijn dinsdag door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden respectievelijk vrijgesproken en veroordeeld tot 18 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

In februari vorig jaar sprak de rechtbank in Arnhem zowel Mohamed el A. als Hakim B. nog vrij. Het OM kon volgens de rechter onvoldoende aantonen dat strafbare feiten zouden zijn voorbereid. In hoger beroep eiste justitie een hogere straf dan een jaar eerder: dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk.

Nu is volgens het Hof wel bewezen dat El A. voorbereidingen trof om deel te nemen aan een terroristische organisatie, een zwaar misdrijf. Hij was op weg naar zijn broer en had ook geld en spullen voor hem bij zich. Volgens het Hof is er onvoldoende bewijs dat Hakim B. naar Syrië ging om daar te strijden.

Uitspraak wellicht cruciaal

De uitspraak kan cruciaal voor de aanpak van Syriëgangers, schreef NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven maandag in NRC.

Tegenstrijdige uitspraken

Lagere rechters deden eerder tegenstrijdige uitspraken over Syriëgangers. Waar de rechtbank in Arnhem zowel Mohamed el A. als Hakim B. vrijsprak, oordeelde de Rotterdamse rechtbank vorige maand in een soortgelijke zaak geheel anders.

Twee andere Arnhemmers wilden naar Syrië, volgens henzelf om hulp te verlenen en een transportbedrijfje te starten, maar kregen celstraffen opgelegd tot 3,5 jaar. Zelfs als je om een andere reden naar het kalifaat wil, bijvoorbeeld om er kok te worden, ben je een jihadganger, bleek uit dit vonnis.