Typhoon speelt slaaf in zijn nieuwste clip

Rapper Typhoon en filmmaker Ivan Barbosa hopen dat de clip mensen verbindt.

Typhoon wordt gegeseld in de clip. Top Notch

Hij maakte al naam als een van de meest poëtisch begaafde Nederlandse rappers. Voor zijn nieuwste track gooide Typhoon het over een andere boeg: hij nam een videoclip op waarin hij een tot slaaf gemaakte man speelt.

Waarschuwing: sommige beelden in de clip kunnen als schokkend worden ervaren

De clip begint dreigend met een witte slavenhouder die met een gesel in de hand op een vastgebonden Typhoon afstapt. Later is te zien hoe de slaaf gemaskerd wordt afgevoerd en daarna flink wordt afgeranseld, terwijl de rapper het groovy refrein inzet: “We zijn er”.

Uiteindelijk verdedigt de slaaf zich tegen zijn meester. Typhoon grijpt de zweep die op hem wordt neergelaten en kijkt de slavendrijver furieus en strijdbaar aan. De scène gaat over in een beeld van de rapper die voor een publiek staat dat luidkeels de refreintekst scandeert: “We zijn er”.

Kaapverdië

Typhoon, bekend van hits als Hemel valt en Liefste, maakte de clip over de “reis van de slaaf” met de Kaapverdiaanse filmmaker Ivan Barbosa. De film is opgenomen in Kaapverdië, een land dat indertijd een belangrijke spil was in de slavenhandel. Typhoon en Barbosa willen dat de video voor verbinding zorgt:

“Het slavernijverleden is nu eenmaal een gezamenlijke geschiedenis van alle Nederlanders.”

Activistische videoclips

Afgelopen jaar kwam de rap- en hiphopscene met flink wat maatschappijkritische clips op de proppen. Zo verfde rapper Fresku zich vorig jaar wit in een clip om te demonstreren tegen het weren van zwarte muziek door Hilversum.

Rapster M.I.A., zelf ooit gevlucht uit Sri Lanka, uitte eind 2015 in haar nummer Borders felle kritiek op de manier waarop de EU de huidige vluchtelingencrisis aanpakt. En Beyonce nam het vorige maand in haar nummer Formation op voor de Black Lives Matter-beweging.


    • Casper van der Veen