Atlético-supporters: 'Tegen PSV mag het niet misgaan'

PSV speelt dinsdagavond in Madrid de return tegen Atlético. De hondstrouwe achterban smult van de recente successen van de volksclub.

Krantenverkoper David Torrejón, fan van Atlético Madrid. Foto Koen Greven Foto Koen Greven

David Torrejón (35) legt elke morgen de Spaanse sportblaadjes keurig op een rijtje. De krantenverkoper geniet na wedstrijddagen met schreeuwende koppen op de voorpagina’s nog even na van een zege van Atlético Madrid. Zoals zondag, toen juichende commentaren verschenen na de 3-0 winst tegen Deportivo La Coruña. „De tijd van lijden is voorbij voor ons”, zegt Torrejón lachend. „Atlético doet met de besten mee.”

De geboren supporter

Voor Torrejón draait alles om Atlético Madrid. Hij behoort tot de ruim zeventigduizend socios van de volksclub. Geen thuiswedstrijd slaat de Madrileen over. „Als supporter van Atlético word je geboren. Mijn bloed is roodwit. Fan zijn Atlético is voor mij een manier van leven. Altijd leef je weer naar een volgende wedstrijd toe. Als het bijna zover is, ben je nerveus. Avondduels in de Champions League zijn extra speciaal. Tegen PSV mag het niet misgaan.”

De aanhang van Atlético Madrid komt vooral uit de arbeidersklasse. De supporters zetten zich af tegen hun aartsrivaal Real Madrid. Overal rondom het Estadio Vicente Calderón zijn ‘anti-Real Madrid-sjaaltjes te koop. „De haat tegen Real Madrid zit diep van binnen”, stelt Torrejón bij zijn kiosk in het centrum van de Spaanse hoofdstad. „Ik ben altijd iemand geweest die anders in het leven staat. Als mensen links afslaan, dan ga ik naar rechts. Daarom ben ik voor Atlético Madrid. Het zijn vaak zware tijden geweest. Van deze club ben je fan in goede en slechte tijden.”

De rivaliteit met Real

De Spanjaard groeide op met voetballers als Kiko, Simeone, Caminero en Pantic. „Deze spelers zijn voor mij de eerste grote helden. Ze wonnen in 1996 de dubbel met Atlético. Een seizoen om nooit te vergeten. Maar een paar jaar later degradeerde de club naar de tweede divisie. Het mooie was dat er toen zelfs nog meer mensen naar het stadion kwamen om de ploeg te steunen.”

Torrejón deelt een seizoenkaart met een vader en diens twee zonen. Ze betalen met zijn vieren voor drie vaste plekken op de tweede ring aan de noordkant achter het doel. „Dat doen we om kosten te besparen. Er is altijd wel één van hen die niet kan. In een noodgeval kopen we er een kaartje bij. De thuiswedstrijd tegen Real Madrid wil niemand missen natuurlijk.”

De voorbije jaren is Atlético aan een nieuwe succesperiode begonnen. De club is op indrukwekkende wijze uit de schaduw getreden van Real Madrid. Het elftal van succescoach Diego Simeone staat in de Primera División op een tweede plaats achter FC Barcelona met vier punten voorsprong op de stadgenoot. Torrejón: „Vroeger verloren we altijd van Real Madrid. De nederlaag in de finale van de Champions League in 2014 deed uiteraard het meeste pijn. Nu winnen wij vaker. Vorig seizoen zelfs met 4-0. Wat was dat mooi. Ze haten het om tegen ons te spelen.”

De hoogtepunten uit die wedstrijd:

Vorig jaar stierf een fan van Deportivo

De supporters van Atlético vormen bij de wedstrijden in het Vicente Calderón de twaalfde man van de ploeg. De sfeer in de betonnen bak aan de boorden van de Manzanares-rivier is uniek. De fans zwepen met hun gezang de voetballers van Simeone op. „Het is voor ons bijna niet voor te stellen dat het Vicente Calderón over anderhalf jaar gaat verdwijnen. De club gaat dan in een gloednieuw stadion spelen, maar daar zitten we eigenlijk niet op te wachten.”

PSV speelde eerder in november 2008 tegen Atlético Madrid in het Vicente Calderón (0-3). Destijds voor lege tribunes omdat de harde kern van de club zich zou hebben misdragen bij een uitduel met Olympique Marseille. Dezelfde supportersgroep kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen bij een vechtpartij buiten het stadion een aanhanger van Deportivo La Coruña stierf. „Dat was een verschrikkelijk incident. Maar dat had niets met voetbal te maken. Een paar maanden lang werden we allemaal als misdadigers behandeld. Iedereen werd van top tot teen gefouilleerd. Dat wil niemand”, zegt Torrejón. „Ik hou van voetbal en een biertje.” Lachend: „Na een overwinning van Atlético smaakt een cerveza het allerlekkerst.”

    • Koen Greven