Turkije: vrouwelijk PKK-lid pleegde aanslag Ankara

Bij de zelfmoordaanslag met een autobom kwamen zondag 37 mensen om. Turkije wees gelijk naar Koerdische groeperingen.

De ravage na de aanslag in Ankara van zondag. Foto Adem Altan / AFP

De aanslag in Ankara van afgelopen zondag is gepleegd door een 24-jarige vrouw. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend het lichaam geïdentificeerd te hebben van degene die zichzelf met een autobom opblies met 37 doden tot gevolg. Dat melden Turkse media.

Seher Çağla Demir werd geboren in de noordoostelijke provincie Kars. In 2013 zou ze zich volgens Turkije hebben aangesloten bij de PKK, een in Turkije verboden Koerdische strijdbeweging. Ze zou in Syrië training hebben gekregen bij de YPG, de militaire tak van de Koerdisch-Syrische politieke partij PYD. Het officiële onderzoek naar de aanslag is nog gaande.

Bombardementen

Nog niemand heeft de aanslag opgeëist. De Turkse regering wees na de aanslag vrijwel direct naar Koerdische strijdgroeperingen als waarschijnlijke daders. Als reactie werden PKK-doelen in Noord-Irak maandag gebombardeerd. Het Qandil-gebergte, heilig voor de Koerden, werd onder vuur genomen. Het leiderschap van de PKK houdt zich daar op.

In Istanbul en Koerdische steden in het zuidoosten van Turkije werden tientallen vermoedelijke PKK-leden opgepakt. Ook begon het leger een operatie in twee overwegend Koerdische steden.

Vanaf december is er een offensief gaande in Zuidoost-Turkije tegen de PKK. Ook worden doelen van YPG bestookt in Syrië. YPG wordt als effectieve bondgenoot van het Westen beschouwd in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië, maar wordt tegelijk door Turkije als terroristische organisatie beschouwd.

Een aanslag in Ankara vorige maand, waarbij 29 doden vielen, werd opgeëist door TAK. Die Koerdische beweging scheidde zich ooit af van de PKK.

    • Joram Bolle