Theaterfusie Rotterdam krijgt nu dan echt vorm

De Rotterdamse theaterfusie is rond. De nieuwe naam: Theater Rotterdam. Ellen Walraven wordt artistiek directeur.

De internationale co-productie ‘Unser Dorf soll schöner werden’ van Wunderbaum en de Münchner Kammerspiele, waarJohan Simons intendant was. Foto Tanja Kernweiss

Niet Johan Simons, maar Ellen Walraven wordt artistiek directeur van Theater Rotterdam, de fusie van de Rotterdamse Schouwburg, Ro Theater en Productiehuis Rotterdam. Zij krijgt een nog te benoemen algemeen directeur boven zich en een operationeel directeur naast zich, zo bleek maandagmiddag bij de presentatie van de plannen van Theater Rotterdam.

Met deze bestuurlijke constructie heeft Walraven haar handen vrij om vier artistiek leiders aan te sturen, onder wie Simons. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de samenwerking en uitwisseling tussen de drie instellingen waaraan hij verbonden is: Theater Rotterdam, NT Gent en Schauspielhaus Bochum. In Gent is Simons artistiek leider, in Bochum wordt hij in 2018 intendant. Doordat het zwaartepunt van zijn werkzaamheden daar ligt, zal hij slechts parttime in Rotterdam werkzaam zijn. „Ik krijg hier dan ook alleen een onkostenvergoeding.”

Hij ontkent dat er ooit sprake van geweest is dat hij ook in Rotterdam intendant zou worden. „Ik ben vooral formateur geweest van de fusie tussen de schouwburg en Ro”, zegt hij. Bij Ro Theater lagen de fusieplannen gevoelig. Binnen het gezelschap bestond er angst om de eigen identiteit te verliezen, zegt Simons. „Maar soms moet je iets loslaten. Dat weet ik als geen ander, want ik ben met mijn theatergroep Hollandia op het hoogtepunt gestopt.”

Simons gaat in elk van de drie steden een grote voorstelling maken, die ook op de andere plekken te zien zal zijn. Daarnaast wil hij zijn netwerk gebruiken om voorstellingen van andere makers internationaal te laten reizen en meertalige theaterproducties tot stand te brengen.

Ro Theater en de Rotterdamse Schouwburg zullen voortaan naar buiten treden onder de nieuwe naam Theater Rotterdam; die naam komt ook op de gevels van hun gebouwen te staan. „Een van onze doelstellingen is merkversterking”, zegt Walraven. De drie fuserende partijen hebben op 1 februari een gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk en de gemeente Rotterdam. Vanaf mei hebben ze ook één gezamenlijke raad van toezicht. De fusie moet per 1 januari 2017 voltooid zijn.

Volgens Walraven vallen er geen ontslagen. De twee acteurs die in vaste dienst zijn bij Ro Theater, Sylvia Poorta en Jack Wouterse, blijven aan Theater Rotterdam verbonden. Zij vallen onder verantwoordelijkheid van Bianca van der Schoot, die onlangs werd benoemd tot opvolgster van Alize Zandwijk als artistiek leider bij Ro Theater. Nu dat gezelschap de facto ophoudt te bestaan, gaat Van der Schoot net als Simons een ‘platform’ aansturen, in haar geval ‘Makers & Innovatie’. Zo zijn er nog twee platformen met een eigen artistiek leider. Voor de talentontwikkeling van jonge theatermakers is Tanja Elstgeest aangewezen en Walther van den Heuvel leidt de programmering van de verschillende zalen van Theater Rotterdam. Daaronder valt ook het gebouw van Ro Theater, waarin zowel zal worden gerepeteerd als opgetreden, zoals de laatste tijd ook al gebeurde.

De fusiepartners willen van de verschillende locaties plekken van debat en ontmoeting maken, waarbij het publiek ook buiten de voorstellingen meer naar binnen komt, bijvoorbeeld bij repetities. De eigen producties zullen gemaakt worden door een ‘kunstenaarsensemble’, waarvan onder meer Wunderbaum deel uitmaakt, dat van meet af aan bij de fusiegesprekken betrokken was maar daar zelf niet in opgaat.

    • Claudia Kammer
    • Herien Wensink