Sporters van Beijing en Londen opnieuw getest

Het gaat vooral om atleten die in Londen en Beijing meededen en waarschijnlijk ook in Rio de Janeiro actief zullen zijn.

Een doping-urinetest. Foto: Koen van Weel/ANP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het wereldantidopingagentschap WADA gaan opnieuw monsters van dopingcontroles testen die zijn afgenomen tijdens eerdere Olympische Spelen. Met de nieuwste testmethodes is de kans dat alsnog verboden middelen worden opgespoord groter dan destijds. Het gaat vooral om atleten die in Londen en Beijing meededen en waarschijnlijk ook in Rio de Janeiro actief zullen zijn.

De hertest wordt uitgevoerd op dopingstalen die tijdens de Zomerspelen van Londen (2012) en Beijing (2008) zijn afgenomen. Die stalen van honderden dopingcontroles van toen zijn ingevroren en worden acht jaar bewaard. Zij kunnen worden getest op oude prestatiebevorderende middelen, maar ook op middelen die destijds nog niet bekend waren.

Daarmee voeren IOC en WADA de strijd tegen doping verder op. Dinsdag meldden beide instanties dat er een bewuste selectie is gemaakt van sporters van wie de oude dopingstalen opnieuw worden getest. Het gaat vooral om atleten die in Londen en Beijing meededen en waarschijnlijk ook in Rio de Janeiro actief zullen zijn.

„Het doel is te voorkomen dat straks in Rio sporters meedoen die in Londen en Beijing de boel hebben bedrogen en ermee wegkwamen omdat wij toen niet over de specifieke opsporingsmethoden beschikten”, zei Richard Budgett van het IOC dinsdag tijdens een antidopingsymposium in Lausanne, waar de olympische beweging is gevestigd. „We willen schone sporters beter beschermen. We verwachten binnen enkele weken al de eerste resultaten.”

Een speciale taakgroep verzamelt nu informatie over sporters die in de aanloop naar Rio, en tijdens de Spelen, nauwgezet moeten worden gevolgd en gecontroleerd. „Het mooiste zou zijn bedriegers op te sporen voordat de Spelen in Rio beginnen”, zei Budgett. „Dat is de beste manier om schone sporters te beschermen.”

    • Rob Schoof