‘Spaanse priester bekent lekken uit het Vaticaan’

De geheime documenten en wachtwoorden werden gelekt naar Italiaanse journalisten die onderzoek deden naar corruptie.

Paus Franciscus op het Sint Pietersplein, voorafgaand aan zijn inauguratie. ANP / Robin Utrecht

De Spaanse priester Angel Lucio Vallejo Balda (54) heeft toegegeven geheime documenten te hebben gelekt uit het Vaticaan. Dat schrijft de BBC.

Eerder werd al bekend dat twee mensen waren opgepakt op verdenking van het lekken van geheime informatie. Het ging om een Spaanse priester en een Italiaanse vrouw. Beiden waren lid van een commissie die paus Franciscus in 2013 instelde om de financiën van het Vaticaan te hervormen.

De Spaanse priester verklaarde volgens de omroep aan de rechter dat hij was gechanteerd door de vrouw, met wie hij een romantische relatie had. De priester bekende ook wachtwoorden te hebben doorgegeven van e-mailaccounts van het Vaticaan.

De geheime informatie werd gelekt naar Italiaanse journalisten die onderzoek deden naar corruptie. Vorig jaar verschenen twee boeken over de financiën van het Vaticaan, waarin over de documenten werd geschreven.

Eerder veroordeelde paus Francis het lekken van informatie. Bij een toespraak op het Sint-Pietersplein in Rome noemde hij het een “misdaad” en betreurenswaardig.

Vatileaks

Het is niet voor het eerst dat het Vaticaan in verlegenheid wordt gebracht door het lekken van geheime documenten. In 2012 werd de butler van de toenmalige paus gearresteerd voor het lekken van tientallen pauselijke documenten. De 46-jarige Paulo Gabriele zei tegen de rechter zo een einde te willen maken aan corruptie binnen het Vaticaan. De zaak werd bekend als de Vatileaks.

    • Liza van Lonkhuyzen