Sony koopt muziekrechten Michael Jackson

Het eigendom van het originele werk van Jackson gaat niet naar Sony.

Michael Jackson spreekt in 2009 de pers toe in de Londense O2 Arena. Foto: AP / Carl de Souza

De erven van Michael Jackson hebben hun aandeel in de muziekrechten van de King of Pop voor omgerekend 675 miljoen euro verkocht aan Sony, zo meldt persbureau AP. De familie bezat de helft van de rechten die Jackson in 1985 kocht; in de catalogus zaten onder meer nummers van The Beatles, Bob Dylan en Marvin Gaye.

Gekocht in de jaren tachtig

De zanger kocht de muziekrechten in de jaren tachtig voor omgerekend 37 miljoen euro. Tien jaar later fuseerde het bedrijf dat namens Jackson deze rechten kocht met Sony. Jacksons aandeel in de onderneming Sony/ATV bleek na zijn dood in 2009 zijn meest waardevolle bezit te zijn - hoewel hij op dat moment honderden miljoenen in het rood stond. Inmiddels bezit het bedrijf ook de rechten van sterren als Lady Gaga, Eminem en Taylor Swift. Het eigendom van het originele werk van Jackson gaat overigens niet naar Sony.

De schuld die Jackson bij zijn dood had is door de familie inmiddels al grotendeels weggewerkt. Er werden de afgelopen jaren filmrechten verkocht, er verscheen een nieuw album, en de re-releases van Jacksons muziek levert ook veel geld op. De deal met Sony wordt naar verwachting eind maart definitief beklonken.

    • Sjoerd Klumpenaar