Rusland blijft bombarderen in Syrië ondanks terugtrekking

De aankondiging van een Russische onderminister is niet verrassend gezien eerdere uitspraken van president Poetin.

De Russische onderminister van Defensie Nikolai Pankov deed de uitspraken dinsdag tegenover een Russisch persbureau. Foto: Russisch ministerie van Defensie / AP

Rusland gaat door met het bombarderen van terroristische organisaties in Syrië, zoals Islamitische Staat. Dat zegt de Russische onderminister van Defensie Nikolai Pankov dinsdag tegenover het Russische staatspersbureau RIA, meldt Reuters.

Volgens onderminister Pankov zijn Russische bombardementen op terroristische doelen in Syrië nog altijd noodzakelijk:

“Er zijn enkele positieve resultaten bereikt. Er is een reële kans ontstaan om dit langdurige conflict te beëindigen. Toch is het erg vroeg om te praten over een overwinning op het terrorisme. De Russische luchtmacht heeft de taak luchtaanvallen op terroristische doelen voort te zetten.”

Gedeeltelijke terugtrekking

Maandag nog werd een gedeeltelijke beëindiging van het Russische offensief in Syrië aangekondigd. President Poetin zei te hopen daarmee de vredesbesprekingen te bespoedigen. Hij liet meteen weten dat Russische bases in Syrië operationeel zouden blijven als stok achter de deur bij het staakt-het-vuren.

NRC-correspondent Steven Derix voorspelde maandag al dat de terugtrekking niet meteen het einde van de Russische aanwezigheid in Syrië betekent:

“Poetin noemde geen deadline waarop hij de terugtrekking van de Russische troepen voltooid wil zien. Hij repte niet van het stoppen van bombardementen. En de Russische luchtmachtbasis in de Syrische provincie Latakia blijft operationeel.”

    • Etienne Verschuren