PSV met opgeheven hoofd naar huis na penalty’s

Net als in de eerste wedstrijd was het na 90 minuten 0-0 tegen Atlético. In de andere wedstrijd ging Manchester City door.

Een duel in het strafschopgebied tussen Fernando Torres (Atlético) en Hector Moreno (PSV) Foto Sergio Perez / Reuters

Het Europese avontuur van PSV voor dit seizoen is voorbij. Na een spannende penaltyreeks is de club uit Eindhoven dinsdagavond uitgeschakeld door Atlético Madrid. Na de reguliere speeltijd en verlenging was de stand 0-0, net als twee weken eerder. Invaller Luciano Narsingh mist de achtste strafschop.

Goed gespeeld, uitstekend zelfs, maar toch uitgeschakeld. Dat is waar PSV het mee moet doen. Dat de Nederlandse landskampioen de Champions League als enige vertegenwoordiger van de eredivisie met opgeheven hoofd kan verlaten zegt alles over de status van het Nederlandse voetbal. Tegen Atlético Madrid mocht PSV onverwacht lang serieus hopen op een plek bij de laatste acht.

PSV kon Atlético Madrid meer dan twee wedstrijden goed partij bieden, maar ging in een kolkend Estadio Vincente Calderón toch na een zinderende strafschoppenreeks ten onder. Nu is deelname aan de Champions League van volgend seizoen het doel van PSV.

Het elftal van Phillip Cocu verraste in het uitduel in Madrid alles en iedereen met een zeer volwassen optreden voor de nog altijd jeugdige ploeg. PSV was in de 58ste minuut heel dicht bij een verlossend doelpunt, maar Jürgen Locadia kwam niet verder dan de paal. Atlético Madrid bewees opnieuw dat hun verdediging bijna niet te passeren valt.

De nummer twee van Spanje wankelde onverwacht tegen het brutaal voetballende PSV, maar trok in de penaltyreeks toch de winst naar zich toe. Voor het derde seizoen op rij staat Atlético Madrid in de kwartfinales van de Champions League.

Voorafgaand aan de wedstrijd misdroeg een deel van de PSV-aanhang zich. Op beelden van de Spaanse krant AS is te zien hoe PSV-fans in het centrum van Madrid vanaf een terras muntjes op straat gooien met als doel dat bedelaars erop af komen. Telkens als een muntje wordt opgeraapt, joelen de fans luidruchtig.

Manchester City - Dinamo Kiev

Manchester City heeft voor het eerst in zijn bestaan de kwartfinales bereikt van de Champions League. De Engelse club schakelde dinsdag Dinamo Kiev uit. De 0-0 in eigen huis volstond om de laatste acht te bereiken, want Manchester had de uitwedstrijd in Oekraïne met 3-1 gewonnen.

De ploeg van coach Manuel Pellegrini doet voor de vijfde keer mee aan het miljoenenbal. De vorige twee jaargangen werd Manchester City in de achtste finales uit het toernooi gespeeld door FC Barcelona.

Het duel begon met tegenslag voor de thuisclub. Binnen een half uur was Manchester City zijn twee centrale verdedigers kwijt. Zowel Vincent Kompany als Nicolas Otamendi viel uit met een blessure.

Dinamo Kiev profiteerde niet en kon nauwelijks gevaarlijk worden. Manchester Ciy nam vooral in de tweede helft het initiatief. De weer fitte Yaya Touré nam zijn team bij de hand en zorgde voor kansen. Jesus Navas was dichtbij een treffer, maar zijn schot stuitte op de paal. (ANP)

    • Koen Greven