Pluimveesector vreest de goedkope Oekraïense plofkip

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de brancheorganisatie voor pluimveeslachters roepen hun leden op om tegen te stemmen bij het Nederlandse referendum op 6 april.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Nepluvi, de brancheorganisatie voor pluimveeslachters, roepen hun leden op om tegen te stemmen bij het Nederlandse referendum op 6 april. Het referendum gaat over de Europese associatieovereenkomst met Oekraïne.

Oekraïne kent minder strenge normen voor milieu- en dierenwelzijn dan de EU. Oekraïense kip kan mede daarom goedkoper worden geproduceerd. De pluimveesector spreekt van oneerlijke concurrentie.

Verschillen

In het associatieverdrag staat dat Oekraïne het dierenwelzijn aan Europese normen aanpast. In hoeverre en wanneer, is nog onduidelijk. Maar zelfs als Oekraïne zijn normen volledig gelijkschakelt met de Europese, blijven er verschillen met de Nederlandse regels en praktijk.

Een voorbeeld is de verdoving voor de slacht. In Europa is het elektrische waterbad gangbaar, waarbij de dieren aan haken door een bak water worden gehaald waar stroom op staat. Dit geeft ze stress. Ook het Oekraïense bedrijf MHP gebruikt het waterbad. Na maatschappelijke kritiek bedwelmen de meeste slachterijen in Nederland kippen met gas.

„Eigen producenten zwaardere eisen opleggen en vervolgens de grenzen open stellen voor datgene wat je hier niet meer toestaat, is hypocriet en het tegenovergestelde van vrijhandel”, vindt Hennie de Haan, voorzitter van de NVP.

    • een onzer redacteuren