VS melden dood van ‘minister van Oorlog’ IS

Amerikaanse functionarissen hebben de dood gemeld van Abu Omar al-Shishani, militair commandant van Islamitische Staat (IS) in Syrië. De roodbaardige ‘Omar de Tsjetsjeen’ raakte vorige week gewond bij een Amerikaanse luchtaanval in de buurt van de noordoostelijke stad Shaddadi. Shishani werd dertig jaar geleden geboren in de Pankisi-vallei in het noorden van Georgië. Als schaapherder gidste hij Tsjetsjeense strijders, betrokken bij de oorlog tegen de Russen. Later nam Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, zoals zijn echte naam luidde, dienst in het leger van Georgië. Hij schopte het tot sergeant maar door ziekte werd hij ontslagen. In 2012 kwam hij in Syrië, waar hij zich ontpopte als strateeg. Als ‘minister van Oorlog’ was hij adviseur van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. (NRC)