Oekraïne nietige handelspartner voor EU

Andersom is de Europese Unie wel een belangrijke handelspartner voor het Oost-Europese land.

Op 6 april is het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het handelsbelang van Oekraïne voor de Europese Unie (EU) is zeer gering, blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts 0,3 procent van de EU-export in 2015 ging naar Oekraïne. Andersom is de EU wel een zeer belangrijke handelspartner voor het Oost-Europese land: vorig jaar was 37 procent van de Oekraïense export bestemd voor de EU.

De handelsbalans van Oekraïne met de EU was het afgelopen jaar relatief in evenwicht: Oekraïne exporteerde 13 miljard euro aan goederen naar de EU en importeerde voor 14 miljard euro. De handel tussen Oekraïne en de EU is sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen, met ongeveer 165 procent. Wel heeft de handel met Oekraïne sinds het oplaaien van politieke spanningen tussen Rusland en de EU een knauw gekregen: zo kan Oekraïne de door Rusland bezette havens op de Krim niet langer gebruiken.

Nederland en Oekraïne

Ook de Nederlandse handelsbetrekkingen met Oekraïne zijn achteruitgegaan door het conflict met Rusland. De Nederlandse export naar Oekraïne liep vorig jaar terug met 46 procent naar 650 miljoen euro. Het aantal exporteurs nam de laatste twee jaar af met 900 tot ruim 2.000.

In januari 2016 exporteerde Nederland voor 42 miljoen euro aan goederen naar Oekraïne, ruim 2 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor. Nederland exporteert vooral geneesmiddelen, vervoermiddelen en landbouwmachines.

Ondanks de devaluatie van de munt van Oekraïne, de hryvnia, nam de import van goederen uit het land nauwelijks toe. Nederlandse bedrijven importeerden ongeveer voor 793 miljoen euro aan goederen, slechts 2 procent meer dan twee jaar daarvoor. Nederland importeert voornamelijk landbouwproducten zoals mais en zonnebloemolie uit Oekraïne.

Associatieverdrag

Volgende maand zal in Nederland een referendum plaatsvinden over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. In dit verdrag beloven de EU en Oekraïne dat ze respectievelijk 99,1 procent en 98,1 procent van douaneheffingen afschaffen.

NRC-redacteur Mark Beunderman schreef vrijdag over de gevolgen van het associatieakkoord voor het Nederlandse bedrijfsleven.

    • Etienne Verschuren