Norges Bank stemt voor aandelenemissie Delta Lloyd

Maandag werd in een kort geding een eis van de twee andere grootste aandeelhouders afgewezen om het plan te blokkeren.

Foto Sander Koning / ANP

Norges Bank, een van de drie grootste aandeelhouders van verzekeraar Delta Lloyd, steunt woensdag bij een aandeelhoudersvergadering de bij andere beleggers omstreden nieuwe uitgifte van aandelen. Dat bevestigt de bank tegenover NRC.

De investeerder, de centrale bank van Noorwegen, heeft een aandeel van zo’n 7 procent in Delta Lloyd. Twee andere grote aandeelhouders, het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management en het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon, zijn tegen de emissie. Zij hebben samen rond de 18 procent van de aandelen.

Op maandag probeerden zij via een kort geding de zogeheten claimemissie, waarbij Delta Lloyd 650 miljoen euro op wil halen om de reserves te versterken, tegen te houden. Bij zo’n emissie - waarbij bestaande aandeelhouders meer aandelen kopen - krijgen zij uiteindelijk minder dividend per aandeel.

John de Mol

Onze redacteur Chris Hensen schreef maandag over de reden dat Highfields en Fubon tegen de emissie zijn:

“Zij vinden de emissie onnodig. En als er dan toch geld moet worden opgehaald, kan dat op andere manieren. Ze betichten de Delta Lloyd-top van het misleiden van beleggers om het plan te kunnen doordrukken.”

Welke invloed de aankondiging van Norges Bank heeft, is onduidelijk. Hoeveel aandeelhouders in het ja-kamp zitten en hoeveel in het nee-kamp is niet bekend. Een andere grote aandeelhouder, John de Mol (zo’n 5 procent), heeft eerder al gezegd voor het plan van Delta Lloyd te zijn.

    • Joram Bolle