Breiviks zaak tegen de staat is begonnen

De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik, die in 2011 tijdens aanslagen 77 mensen doodde, is vandaag in de rechtszaal verschenen. Breivik (37) beschuldigt de staat ervan hem onmenselijk te behandelen. De massamoordenaar zit ruim 4,5 jaar alleen in een ruimte van drie cellen en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beroept zich op de Europese Conventie voor Mensenrechten. De zittingen worden tot en met vrijdag gehouden in een sporthal in de gevangenis waar Breivik vastzit. Woensdagmorgen komt hij aan het woord. Breivik kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp in Utoya in 2011. In totaal vielen er 77 doden, voornamelijk minderjarigen. Meteen nadat bewakers zijn handboeien losmaakten maakte Breivik de Hitlergroet. (AP)