Overweldigende steun voor fusie Albert Heijn en Delhaize

De aandeelhouders gingen massaal akkoord met de fusie van Ahold en Delhaize, maar ze morren over de bonus van de Delhaize-topman.

Met een overweldigende meerderheid hebben de aandeelhouders van supermarktconcern Ahold maandag ingestemd met de fusie met de Belgische branchegenoot Delhaize. Liefst 99,97 procent van de aanwezige of vertegenwoordigde aandeelhouders stemde vóór de fusie die de partijen in juni vorig jaar aankondigden.

Ook in Brussel, waar op hetzelfde moment de aandeelhouders van Delhaize bijeen waren, stemde het overgrote deel van de beleggers vóór. Al was er wel even een pijnlijk moment toen bleek dat er een optelfout gemaakt was en het al genoemde percentage van 99,58 tien minuten later moest worden bijgesteld naar 96,72.

Door het samengaan van Ahold en Delhaize, later dit jaar, ontstaat een supermarktconcern met een omzet van bijna 64 miljard euro, ruim 6.600 winkels en 383.000 werknemers. Meer dan de helft van de omzet wordt behaald in de Verenigde Staten, waar Ahold aan de oostkust onder meer winkels heeft onder de naam Stop&Shop en Giant en waar Delhaize opereert onder de vlag Food Lion en Hannaford.

De Noord-Koreaans aandoende uitslagen op de bijzondere aandeelhoudersvergaderingen leidden tot grote vreugde bij de bestuurders van Ahold. President-commissaris Jan Hommen sprak van „overweldigende steun” en een „ongelooflijk mooi percentage”. Ahold-topman Dick Boer, die na de officiële samensmelting de nieuwe combinatie Ahold Delhaize gaat leiden, had het over „een historisch moment”.

Na afloop van de bijzondere aandeelhoudersvergadering liet commissaris René Hooft Graafland, die ruim drie decennia de financiële topman van Heineken was, tevreden weten dat de uitslagen in Brussel en in Amsterdam aantonen dat het samengaan van Ahold en Delhaize écht een fusie van gelijken is. Dat hebben beide partijen vanaf de aankondiging weliswaar met klem beweerd, maar in de branche werd de fusie toch vooral als een overname door de grootste partij – Ahold – gezien. De aandeelhouders zien het kennelijk écht niet zo, zei Hooft Graafland. „Anders had je altijd een morrende partij gehad.”

Ondanks dat de aandeelhouders zich vrijwel unaniem achter de fusie schaarden, was er wel degelijk ook kritiek te horen. In Brussel was er veel weerstand tegen de bonus van zo’n 1,5 miljoen euro die Delhaize-topman Frans Muller – die straks binnen de raad van bestuur verantwoordelijk is voor de integratie – tegemoet kan zien. Hij kreeg ‘slechts’ van 59 procent van de stemmers steun. Vakbondsleden deelden buiten nepgeld uit met de afbeelding van Mullers hoofd.

In Amsterdam werd niet gestemd over de bonus voor Dick Boer. Die sneuvelde vorige week al onder druk van boze aandeelhouders. Dat scheelde maandag op de aandeelhouders vergadering een boel verhitte discussies. Nu kon na amper twee uurjes vergaderen de champagne worden aangerukt.